Sreda 05.05.2010.
15:22
Tanjug

RRA nadležna za monitoring u danima žalosti

Sa današnje sednice Skupštine Srbije
 

Dosadašnja praksa je pokazala da ministarstvo nadležno za poslove javnog informisanja nema mehanizme da pravovremeno reaguje na prekršaje koje čine emiteri, pa će zbog toga kontrola televizijskih i radio programa u danima žalosti ubuduće biti u nadležnosti RRA.


Sadržaj dnevnih novina će i dalje kontrolisati ministarstvo nadležno za oblast javnog informisanja.


RRA emitere, koji programskim sadržajem u danima žalosti ugrožavaju opšti interes, može sankcionisati podnošenjem prekršajne ili krivične prijave.


"Emiteri su dužni da RRA omoguće uvid u podatke, pa je prirodno da ona monitoring vrši i u dane koji se proglase danima žalosti. Agencija ima spiskove svih emitera na teritoriji Srbije, kao i sve bitne podatke o njima neophodne za pokretanje prekršajnog postupka, ukoliko se pokaže da je prekršen Zakon o obeležavanju dana žalosti", navedeno je usvojenom zakonu.


Medijima koji prekrše odredbe Zakona o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije sledi i novčana kazna u iznosu od 50.000 do 200.000 dinara.


U danima žalosti televizije su dužne da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

2024 © - Vesti online