Sreda 05.05.2010.
14:53
Z. Gligorijević - Vesti

I Đurinac ima Ajfelovu kulu

Toranj napravljen 2005. godine: Dvorište porodice Marković
 

Čim se kroči u njihovu ulicu u pogled vam ušeta neobično zdanje - Ajfelova kula od gvožđa, podignuta odmah iza kapije od rostrfraja, koja je visoka kao i njihova kuća.
 

Ajfelovu kulu 2005. godine napravio je Radetov otac Sladomir, Slavujko, koji je preminuo pre tri godine. Njegovi potomci kažu da je to učinio zbog nostalgije za svojom familijom, a građevina ga je podsećala na njih, jer žive u gradu u kome je originalna Ajfelova kula.
 

- Ajfelova kula visoka je sedam metara, a njena konstrukcija je napravljena od 200 kilograma gvožđa. Otac je originalnu građevinu video 1970. godine kada je otišao da radi u Parizu. Ali, on je tamo ostao samo tri meseca. Ja sam sa svojom porodicom 1982. godine otišao u Obervilije, u kome smo i dan-danas - kaže Rade za "Vesti", koga smo zatekli u radovima na renoviranju porodične kuće.
 

Ljubinka i Rade Marković

On kaže da su se veoma iznenadili kada su te 2005. godine u zavičaj došli na odmor, jer im je Slavujko priredio iznenađenje.
 

- U Đurinac smo stigli preko dana, tako da smo Ajfelovu kulu videli dok smo prilazili svojoj kući. Prosto nismo mogli da verujemo da se ona nalazi u našem dvorištu. Iznenađenje je bilo veoma prijatno. Otac je rekao da možemo da je skinemo ako nam se ne dopada - dodaje Rade.

Inače, Ljubinka i Rade ističu da im je lepo u Francuskoj i kažu da se nikad nisu pokajali što su otišli u inostranstvo.
 

- Jeste teško i mnogo se radi, ali se isplati, jer znaš da će tvoj rad da bude odgovarajuće plaćen. Ovde smo živeli od poljoprivrede i ništa nismo mogli da steknemo. Kad smo otišli u Obervilije prvo smo radili u jednoj konfekcijskoj firmi, a sada Rade ugrađuje stolariju, a ja trenutno ne radim - kaže Ljubinka i dodaje da joj je drago što je njihov sin Milan u inostranstvu, ali žali što nisu odveli i ćerku Tanju, jer je sada to nemoguće.
 

Milan sa suprugom Slađanom i sinom Đorđem živi u Montreu u Švajacarskoj, a ćerka Tanja i zet Aleksandar Janjić su u zavičaju. Milan je zaposlen u jednom kazinu, a Slađana radi u opštini.

Bazen i fontana

Rade kaže da im nije palo na pamet da je unište, jer im se mnogo dopala. A još više im se svidelo što je Slavujko ispod gvozdene konstrukcije napravio bazen.
- U njemu su se kupali naš sin Milan i ćerka Tanja, a i unuci će kada malo porastu. Dopalo nam se i kamenje od koga je Slavujko napravio fontanu. Kada preko leta pustimo vodu, koja ima prirodan pad, i uključimo osvetljenje pored Ajfelove kule volimo da sedimo u dvorištu, jer je prijatno i lepo - priča Ljubinka.

2024 © - Vesti online