Sreda 15.07.2015.
07:39
Lj. Ivanović - Vesti

Padaju sankcije Iranu!

Reuters
Nasmejani pregovarači: Dogovorom svi zadovoljni

Nuklearni pregovori između Teherana i šest svetskih sila (Nemačka i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države) premašili su krajnji rok za postizanje konačnog dogovora koji je istekao u ponoć u ponedeljak, ali je dogovor postignut.

- Sav naporan trud se isplatio i postigli smo sporazum. Bog blagoslovio naš narod - rekao je iranski diplomata agenciji Rojters uz uslov da ne bude imenovan.

Zvanični Teheran i šest svetskih sila pregovarali su više od 16 dana na ministarskom nivou kako bi razrešili 12 godina dug spor između Zapada i Irana zbog njegovog nuklearnog programa za koji se smatralo da je zapravo vojnog karaktera, kako bi Iran osvojio tehnologiju atomske bombe, a ne u civilne svrhe.

Agencije su ranije prenele da plan o kojem su se složili Međunarodna atomska agencija (IAEA) i Iran uključuje posete vojnom postrojenju u Parčinu kao i moguće intervjue s iranskim nuklearnim naučnicima.

Sada bi trebalo da do kraja meseca u Savetu bezbednosti bude potvrđen sporazum, a to znači da će Iran otvoriti pristup nuklearnim postrojenjima za strane inspektore, dok će međunarodna zajednica zauzvrat ukinuti sankcije u Iranu koje su ekonomiju zemlje dovele na rub propasti.

Malo je falilo da pregovori propadnu i to zbog stava Rusije oko izvoza i uvoza vojne tehnologije u i iz Irana, naime, Teheran je zainteresovan za uvoz ruskog oružja, ali se Zapad plaši da bi deo oružja mogao u reizvozu da završi u rukama iranskih saveznika u regionu.

Iranski nuklearni program pokrenut je 1950-ih godina u saradnji s SAD, što je trajalo sve do 1979. godine odnosno iranske revolucije, kada su Amerikanci zajedno s pojedinim evropskim državama prekinuli saradnju s Iranom. Znatno proširenje iranskog nuklearnog programa počinje nakon 2000. godine, te se u međuvremenu grade postrojenja za tešku vodu i obogaćivanje uranijuma, te se otvaraju istraživački centri i rudnici uranija na jugu zemlje.

Na korak do bombe

Prema izveštaju IAEA iz 2011, iranski stručnjaci su sarađivali s bivšim sovjetskim naučnikom koji ih je podučavao kako da naprave visoko precizne detonatore kakvi se koriste za izazivanje nuklearne lančane reakcije. Iran je nastavio s nuklearnim istraživanjem i nakon 2003. od kada je, kako su verovali razni obaveštajci, zbog međunarodnog pritiska istraživanje navodno zaustavljeno. Ipak, ovaj sporazum je postignut u trenutku kada je Iran bio na godinu ili dve do prve atomske probe.

2024 © - Vesti online