Utorak 14.07.2015.
17:58
Tanjug

NBS: Zatvaranje grčkih banaka ne bi uticalo na banke u Srbiji

Tanjug
"Grčke banke u Srbiji (Nacionalna banka Grčke, Pireus, Alfa banka i Eurobanka) nisu filijale grčkih banaka, već zasebna pravna lica sa uplaćenim akcionarskim kapitalom"

Naime, Rojters piše da deo sporazuma koji je Grčka postigla sa međunarodnim kreditorima podrazumeva strog nadzor evropskih institucija nad reformama grčkog bankarskog sektora, što bi moglo da znači gašenje dela banaka.

Pozivajući se na neimenovanog evropskog zvaničnika, Rojters navodi da bi to moglo da znači da će Nacionalna banka Grčke, Pireus, Alfa banka i Eurobanka mogle biti svedene na dve.

U NBS-u međutim za Tanjug tvrde da za sada nema zvaničnih informacija o zatvaranju banaka u Grčkoj.

- Čak i u situaciji da do navedenog postupka dođe uvek treba imati u vidu da grčke banke prisutne na tržištu Srbije nisu filijale grčkih banaka, već zasebna pravna lica sa uplaćenim akcionarskim kapitalom u Srbiji, te da se promena statusa matične banke ne primenjuje po automatizmu na njih - objašnjavaju na ovoj adresi.

Dodatno, tvrde da mogućnost zatvaranja matične banke ne znači istovremeno zavaranje banaka koje pripadaju istoj bankarskoj grupi, već bi one, kao zasebna pravna lica, nastavile da posluju.

Uticaj grčke krize, tvrde u NBS-u, imao je određeni uticaj, ali su banke bile spremne za ovakav scenario i uspele su da odgovore na zahteve klijenata i održe likvidnost na zadovoljavajućem nivou.

Poslovanje četiri banke u grčkom vlasništvu se, ističu, pojačano prati, a naročito njihova likvidnost i odnosi sa matičnim grupama.

- U narednom periodu NBS će nastaviti sa praćenjem banaka u grčkom vlasništvu i u slučaju potrebe, preduzeti druge mere iz svoje nadležnosti, radi sprečavanja potencijalnih negativnih uticaja na bankarski sektor Srbije, što uključuje i situacije u kojima bi došlo do spomenutog zatvaranja pojedinih banaka u Grčkoj - objašnjeno je u NBS.

2024 © - Vesti online