Utorak 14.07.2015.
14:43
Tanjug

Dodik: Referendum je ustavno pravo RS

Tanjug
Dejtonski Ustav BiH je kopija američkog, tvrdi Dodik

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici Narodne skupštine na kojoj bi trebao da se odluči o raspisivanju referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da Srpska samo traži da se poštuje Dejtonski ustav BiH i razgraničenje nadležnosti između entiteta - Federacije BiH, Republike Srpske i BiH.

On je napomenuo da postoje osporavanja prava Srpske da raspiše referendum o pravosuđu, jer to navodno može raspisati samo BiH.

- Pa, referendum jeste isključivo pravo svakog entiteta, jer to pravo niti je dato, niti pripada BiH, baš onako kako je to i u SAD, pripada državama članicama, a nikako federalnim vlastima na nivou SAD - istakao je Dodik.

Podsetivši šta je o tome rekao akademik i stručnjak za ustavno pravo Miodrag Jovičić, Dodik je kazao da u SAD referendum i narodna inicijativa ne postoje i nisu nikada postojali u federalnom zakonodavstvu, ali su zato široko primenjeni u zakonodavstvu država, sa izuzetkom države Delaver.

Objasnivši zašto toliko govori o američkom Ustavu, Dodik je rekao da je to zato što je stručna i naučna javnost nepodeljenog mišljenja da je Ustav BiH umnogome kopija američkog, jer su ga pisali američki pravnici u Dejtonu.

Dodik je rekao da i danas, 20 godina posle rata, postoji stalno nastojanje da se ospori ustavnopravni položaj Srpske koji joj pripada po Dejtonskom sporazumu.

- Mi samo tražimo da se poštuje Dejtonski Ustav BiH i razgraničenje nadležnosti između entiteta i BiH - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je podsetio da, kada je reč o karakteru proteklog rata u BiH, ne postoji slaganje među narodima u BiH, navodeći da je za Srpsku, kao i za brojne međunarodne institucije, to bio građanski rat.

- To nikada nije prihvatila bošnjačka strana koja tvrdi da je u pitanju agresija Srbije, ponekad kažu i Hrvatske na BiH, uz genocid i ne samo u Srebrenici - istakao je Dodik.

Ukazao je da ratna propaganda koja je označavala Srbe kao zločince, a Muslimane-Bošnjake kao žrtve, tražila sudske potvrde.

- Zato je bilo potrebno izmisliti pravosuđe na nivou BiH, suprotno ustavnim rešenjima iz Dejtonskog sporazuma - naglašava predsednik Srpske.

Besmislenost postojanja pravosudnih institucija na nivou države BiH, Dodik je slikovito opisao na slučaju Nasera Orića na koga je to isto pravosuđe zaboravilo čitavih šest godina.

2024 © - Vesti online