Sreda 15.07.2015.
01:30
Men's health

8 idealnih namirnica za savršen početak dana!

Reuters/A.D.
Ne možete pogrešiti sa izborom voća za doručak

- Doručak je najbolja prilika da u telo unesemo zdrava vlakna iz žitarica, koja nam pomažu da umanjimo krvni pritisak i holesterol - tvrdi Lisa Moskovic, nutricionistkinja i osnivačica Njujork nutrišn grupe. Vlakna su, naime, vrlo korisna jer nas dugo drže sitima i daju nam energiju.

- Kad birate žitarice za doručak, uvek birajte one koje imaju barem 5 grama vlakana - kaže Moskovic. Takođe preporučuje kako je najbolje konzumirati mleko koje ima 1 odsto mlečne masti ili manje.

Ona dodaje i kako bi trebalo da izbegavamo žitarice s dodatkom šećera, jer su to samo nepotrebne kalorije zbog kojih se gojimo.

Voće

Jagode, banane, jabuke, borovnice – ne možete da pogrešite šta god da izaberete.

- Ne postoji nezdravo voće - tvrdi Frehman. Ali takođe, nutricionistkinja preporučuje odabir različitih vrsta voća na način da iskoristimo različite nutrijente koje svaka vrsta sadrži.

Borovnice su recimo bogate antioksidantima, dok su s druge strane narandže odličan izvor vitamina C i kalijuma.

Jogurt

- Oko 170 grama jogurta sadrži istu količinu proteina kao i jedan srednji mesni obrok, zbog čega je on odličan izbor za doručak - kaže Frehman.

Grčki jogurt sadrži čak i veću količinu proteina, odnosno skoro dva puta više nego obični jogurt. Osobe koje imaju dijabetes ili oni koji paze na kilažu, trebalo bi da biraju jogurte s manjim procentom mlečne masti, koji su dosta zdraviji od voćnih jogurta. Voćni jogurti naime često sadrže velike količine šećera.

Voćni sok

Voće u tečnom obliku takođe je odličan odabir. Ali svakako bi trebalo da biramo prirodne sokove koji sadrže 100 odsto voća i koji nemaju nikakve dodatne šećere, jer su upravo ti šećeri dodatne i nepotrebne kalorije, a njih sadrže sokovi koje kupujemo u radnjama.

Kafa

 

precisionnutrition.com
Kafa je ima mnogo koristi dve dok se ne preteruje

Medicinske studije neprestano dokazuju da kafa, a i druga pića koja sadrže kofein, u stvari imaju pregršt benefita. Naravno, ne bi trebalo da preterujemo, pa izbegavajte da konzumirate više od 4 šoljice kafe dnevno.

Jaja

"Jaja su stvarno naši dobri prijatelji", tvrdi Frehman. Iako jedno veće jaje sadrži oko 212 miligrama holesterola, što je relativno velika količina u poređenju s nekim drugim namirnicama, poznato je da on ne utiče na holesterol u krvi, već da na njega utiču zasićene masne kiseline.

Jedno jaje ima oko 70 kalorija i sadrži oko 6 grama proteina. Takođe, pre nego što odbacite žumance, trebalo bi da znate da se upravo u njemu nalazi najveća količina zdravih nutrijenata. Žumance je, naime, bogato luteinom – vitaminom koji možemo pronaći na primer u spanaću ili kelju, a izvrstan je kao prevencija raznih bolesti očiju.

Šejk

Šejkovi su odličan izbor, jer u jedan obrok možemo strpati zdrave namirnice, a možemo ga i poneti sa sobom gde god idemo. Kao bazu, u šejk možemo da dodamo jogurt kao izvor proteina, a voće možemo dodati kao prirodan izvor šećera. Takođe, u njih možemo dodati i povrće, poput kelja, blitve ili spanaća.

Puter od kikirikija

Dve kašičice putera od kikirikija sadrže čak 8 grama proteina, što je otprilike 20 odsto dnevno preporučene količine proteina koju bi odrasle osobe trebale da konzumiraju.

- Konzumacija proteina u svakom dnevnom obroku pomaže u regulisanju šećera u krvi - tvrdi Frehman. "Ako za doručak odaberete palačinke i sok, šećer u krvi će se naglo podići pa će onda isto tako naglo pasti."

Takođe, puter od kikirikija sadrži isključivo dobre, nezasićene masne kiseline. "Umesto običnog putera ili krem sira, za doručak uvek preporučujem putere od indijskih oraščića, badema ili kikirikija", kaže Frehman.

2024 © - Vesti online