Utorak 14.07.2015.
12:58
Tanjug

Kristijan Amanpur: Ceo svet zna za Srebrenicu, šteta što nema rezolucije

forbes.com
Kristijan Amanpur budućnost Srbije vidi u Novaku Đokoviću

- Rezolucija bi bila još jedno formalno priznanje te činjenice i vrlo je razočaravajuće da je Rusija odlučila da ne krene tim putem - rekla je Amanpur gostujući u emisiji sarajevske redakcije regionalne televizije N1, tokom koje nije pomenut napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

Amanpur je podsetila da je Međunarodni krivični sud i Sud za ratne zločine okarakterisao zločin u Srebenici kao genocid i procesuirao izvršitelje, a da je svet, kako je rekla, svestan te činjenice.

Novinarka CNN, koja je izveštavala o ratu u bivšoj Jugoslaviji, istakla je da sukob u Bosni i Hercegovini bio velika mrlja na međunarodnoj savesti i masovni neuspeh kolektivne sigurnosti. Ocenila je da je Srbija u mnogo većoj meri demokratska država nego devedesetih godina i naglasila da uvek treba imati u vidu da su građani Srbije svrgnuli s vlasti tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

- Politika i dalje nije savršena. Još postoji mnogo napetosti i potrebno je dosta da se uradi na političkom planu da bi ceo region Balkana postao stvaran deo Evrope – rekla je novinarka CNN.

Na konstataciju voditelja da mnogi u Srbiji smatraju da je bila protiv Srba za vreme rata i da se zalagala za vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba, kao i bombardovanje Srbije 1999. godine, Amanpur je rekla da je samo govorila istinu.

- Mislim da sam držala ogledalo u kojem su se oni videli i to im se nije sviđelo – rekla je Amanpur, koja je prisustvovala obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Amanpur novo lice Srbije vidu u teniseru Novaku Đokoviću i naglašava da je ta generacija nova realnost Srbije.

2024 © - Vesti online