Utorak 14.07.2015.
11:49
Tanjug

Porošenko razoružava paravojne formacije

Reuters
Mora se sprečiti nasilje: Petro Porošenko

U gradu Mukačevo, na zapadu Ukrajine, već nekoliko dana traju sukobi ultranacionalističkog Desnog sektora i policije.

- Nijedna politička snaga ne sme da ima naoružane ćelije i nijedna ih neće ni imati - rekao je Porošenko tokom sastanka Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine.

On je istakao da pojava naoružanih muškaraca u Mukačevu, koji je hiljadama kilometara udaljen od fronta na istoku zemlje, predstavlja pokušaj da se destabilizuje situacija u Ukrajini, prenosi ruska agencija Raša tudej.

- Vlasti to neće dozvoliti - podvukao je predsednik naredivši Ministarstvu unutrašnjih poslova i Službi bezbednosti Ukrajine da razoružaju nelegalno naoružane grupe.

Predsednik je naglasio da je suština sukoba u Mukačevu, koji se nalazi na granici sa Slovačkom i Mađarskom, borba za kontrolu krijumčarskih puteva.

Sa druge strane, portparol Desnog sektora, Artjom Skoropadskij, rekao je da se naredba predsednika ne odnosi na tu ultranacionalističku grupu.

- Izjava Porošenka odnosi se na nelegalno naoružane grupe, a mi to nismo. To su banditi, a mi smo dobrovoljci, koji štite nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, te se to ne odnosi na nas - rekao je on novinskoj agenciji Ria Novosti.

2024 © - Vesti online