Utorak 14.07.2015.
08:51
Lj. Ivanović - Vesti

El Čapo znao gde je tunel za beg

Reuters
Hapšenje Hoakina Gusmana

Poslednji put je viđen u zatvoru Altiplano koji se nalazi u blizini Meksiko Sitija u subotu oko 21 sat, kad je odveden na tuširanje. Idućeg jutra ćelija mu je bila prazna, a naknadno je otkriven tunel putem kojim je pobegao iz zatvora.

Bezbednosna komisija Meksika je saopštila da je potraga za Gusmanom u toku, i da se vodi po okolini zatvora. Na obližnjem aerodromu Toluka kod Meksiko Sitija suspendovani su svi letovi.
Hoakin Guzman, El Čapo, šef meksičkog narko-kartela, okrakterisan kao "najopsaniji čovek na svetu", prošao je kroz 63 psihoterapijske seanse. El Čapo (na srpskom Kratki) stekao je slavu 2001. godine, kad je uspeo da pobegne iz maksimalno obezbeđenog zatvora. Potom je organizovao Sinaloa kartel, čuven po brutalnosti, a neprijateljima kartela bukvalno odsecaju glave i vešaju njihova tela na javnim mestima.

Tokom rutinske psihološke procene krajem 1995, kad je "ležao" u modulu 3, odeljenje 1, nivo A, soba 307, krevet B meksičkog zatvora Puente Grande, načinjen je njegov psihološki profil koji je glasio ovako:

- To je subjekt koji se prikazuje kao samopouzdan, egocentričan i narcističan, sa grandioznim osećajem sopstvene važnosti, što čini da pretenduje na poseban tretman. Razmetljiv nastup predstavlja samo "reaktivnu formaciju, suprotnu pravoj ličnosti", koja je "introvertna i donekle siromašna". Njegova fobija - "Strah od toga da bude u centru pažnje" - nimalo ne čudi kad je reč o čoveku godinama na meti FBI, CIA, meksičke vojske i hiljada ubica rivalskih kartela - deo je El Čapove psihološke procene.

Nepismeni seljak gospodari drogom

Ne zna se koliko tačno Gusman ima godina, procena je oko 50, a od siromašnog seljaka lošeg obrazovanja je zahvaljujući kriminalu postao "najmoćniji trgovac drogom na svetu", kako ga je u jednoj analizi opisao američko Ministarstvo finansija. Visok je 168 centimetara i otuda mu je nadimak "kratki".

Reč je o vrlo opasnom čoveku i bezbednosne službe procenjuju da što je duže na slobodi, to će više glava padati u osvetničkom pohodu krvoloka iz Meksika. Pre svega on sumnja na izdaju nekog iz bliskog okruženja i gotovo nimalo ne veruje da je uhapšen kroz tradicionalni policisjki rad.

2024 © - Vesti online