Ponedeljak 13.07.2015.
03:13
N. Jokić - Vesti

Još nema rešenja za grčku krizu: Nemci i Finci spasavaju svoje vlade

Reuters
Evropski parlament: Osluškuju se reagovanja država na grčku krizu

Ministri finansija su posle devetosatnog sastanka, koji se završio u subotu kasno u noći, nastavili razgovore i u nedelju.

Do zaključenja ovog izdanja "Vesti" nije stigla vest da su ovi razgovori dali konkretne rezultate.

Kako su preneli francuski i grčki diplomatski izvori, više je zemalja koje blokiraju odobravanje grčkog predloga reformi i treći kreditni paket, dok dve zemlje - Nemačka i Finska - pokušavaju da nametnu kao rešenje - izlazak Grčke iz evro-zone.

Grčka agencija ANA prenela je tamošnje vladine izvore koji tvrde da ova blokada u stvari ima malo veze sa Grčkom. To je aluzija na unutrašnje političku situaciju u Finskoj i Nemačkoj. U Finskoj je krajnje desna, nacionalistička stranka Prava Finska, čiji je lider ministar spoljnih poslova, zapretila da će izaći iz koalicione vlade ukoliko bi ministar finansija na sastanku Evrogrupe glasao za novi paket kreditne pomoći Grčkoj.

Što se tiče Nemačke, situacija je još dramatičnija jer bi kancelarka Angela Merkel, odobrivši procenu solventnosti Grčke, odnosno njene platežne sposobnosti da vrati sve dugove, zapravo odobrila restrukturiranje kredita. To bi automatski značilo da kancelarka priznaje da je obmanjivala nemačke građane godinama ih uveravajući da neće platiti "ni evra za Grčku". Ona je tvrdila da će Atina uz nove kredite i strogu štednju moći da vrati sve što je pozajmila, a u isto vreme je omogućila privatnim bankama da državi prodaju "trule grčke dugove" i tako ih svale na leđa građana.

U subotu uveče u javnost je procurio nemački "radni papir" u kome se predlaže da Grčka izađe privremeno na pet godina iz evro-zone ukoliko ne može da predloži uverljiv plan reformi. Dodaje se da bi u tom petogodišnjem periodu kontrolisanog izlaska Grčke iz zone evra - "možda bio moguć" razgovor o restrukturiranju duga. Nemačko odugovlačenje ide naruku spontanom iskliznuću Grčke iz evro-zone jer je zemlja u sve većem deficitu gotovine i na kraju bi mogla da bude primorana da uvede alternativnu monetu, najverovatnije opet drahmu.

Ponuda oko duga

Cipras je sada predložio program štednje stroži i od ranijih predloga EU, ali je prvi put uz odrednice o reformama ušla i ona o neophodnom restrukturiranju duga. To je ono što je Cipras obećao biračima dolazeći na vlast u januaru. To je isto ono što je kancelarka Merkel obećala svojim biračima da se nikada neće dogoditi.

2024 © - Vesti online