Ponedeljak 13.07.2015.
05:15
B. Božin - Vesti

Nemački istraživači: Izetbegović žrtvovao Srebrenicu

Tanjug
Doprinos istini: Fink u knjizi piše i o stradalim Srbima

- Oružane snage bosanskih Srba su 6. jula 1995. počele napad na sigurnosnu zonu Srebrenice, a popodne 11. jula su ušle u grad. Za tih šest dana, bosanska armija nije preduzela ništa da sa svoje teritorije napadne srpske linije i tako ih odvrati od napada - rekao je Fink u intervjuu dugogodišnjem dopisniku FAC-a iz Beograda Mihaelu Martensu.

Autor koji se više godina bavio proučavanjem različitih izvora i razgovarao sa svedocima i preživelima zastupa tezu da glavnu krivicu za događaje snosi armija bosanskih Srba predvođena generalom Ratkom Mladićem, koji se nalazi pred Tribunalom u Hagu. Uz to je po njemu sporan i način na koji su se Ujedinjene nacije odnosile prema navodnoj "zaštićenoj zoni UN".

Međutim i pasivnost vođa bosanskih muslimana je omogućila da se desi takav masakr, zastupa Fink i to potkrepljuje činjenicom da i "u danima posle pada Srebrenice, kada se desio veliki masakr nije bilo protivnapada".

Izetbegović je mogao da naredi armiji da napadne srpske položaje.

- Mnogi oficiri koji su se u to vreme nalazili u toj zoni smatraju da to nije bilo ni najmanje teško - tvrdi Fink, koji pretpostavlja da je politička elita u Sarajevu često ometala istragu o ovim događajima" da se ne bi pokazalo da su i oni saučesnici".

Matijas Fink je doktor filologije, koji je studirao amerikanistiku, političke nauke i istoriju u Tibingenu i Minhenu. On je novinar, autor i producent političkih reportaža i dokumentacija za razne ARD
radio-stanice. Fink je išao na istraživačka putovanja na mesta ratnih događaja u Bosni i Hercegovini i od početka je pratio proces pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Zapad ne primećuje srpske žrtve

Istovremeno, Fink ukazuje da zapadna javnost ni do danas ne primećuje srpske žrtve. Radi se, kako kaže, o "više od 1.200 civila, od kojih su mnogi ubijeni na užasan način. Ovi događaji uopšte nisu razjašnjenji, čak ni juristički".

2024 © - Vesti online