Nedelja 12.07.2015.
14:33
Tanjug

Dodik dirnut reakcijom majki Srebrenice

Tanjug/AP
Ipak, majke iz Srebrenice ne bi trebalo da ulaze u politička pitanja, smatra Dodik

Zahvaljujući za takvo reagovanje Dodik je naveo da je to pravi odgovor.

- Na kraju njihov bol koji su doživele ne može da zameni nikakva kvalifikacija tog događaja. One su izgubile najmilije kao i mnoge druge majke, braća, sestre... na svim stranama na kojima su stradali u ratu - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci, prenosi Fena.

Ratna dešavanja u Srebrenici predsednik RS nazvao je "ogromnim zločinom prema bošnjačkom narodu".

Međutim, naveo je da udruženja majki Srebrenice ne treba da ulaze u politička pitanja, već da ostanu u onome što se odnosi na poštovanje njihovih stradalih u ratu.

On je ponovo podsetio da je jedna od majki iz Srebrenice juče molila Bila Klintona "da im napravi državu" i rekao da je to neprihvatljivo.

"Treba nam BiH kao zajednička zemlja"

Ocenio je da je Vučić otišao u Srebrenicu i praktično pokazao kako on vidi politiku pomirenja i tako je njegovo prisustvo trebalo da bude shvaćeno.

- Međutim, dogodilo se nasilje s veoma opasnih namerama onih koji su to organizovali. Da nije bilo adekvatne reakcije iz obezbeđenja, koji su mahom bili iz Specijalne jednice MUPRS-a, očigledno da bi linč i stampedo koji je krenuo na Vučića, mogao da ima dalekosežne poslednice, samo da se zakasnilo s njegovom evakuacijom - ukazao je Dodik.

Na pitanje koliko su narušeni srpsko-bošnjački odnosi nakon ovog slučaja, on je dodao da se mora razgovarati i da je to jedino rešenje.

- BiH možemo da napravimo samo kao zajedničku zemlju, dovoljno komotnu za sve i ona ne sme da bude organizovana ni za jedan narod ekskluzivno. Ako budemo sposobni da to uradimo možemo prevazići probleme - dodao je on.

2024 © - Vesti online