Subota 11.07.2015.
17:16 >> 18:31h
Tanjug

Reakcija IZ u Srbiji: Napad na Vučića u suprotnosti sa islamom. A mogli smo da budemo bliže...

Tanjug
Muftija srpski (u sredini): Odlazak Vučića u Potočare bila dobra prilika za pomirenje, ali...

- Narodi treba da idu ka miru, ka međusobnom pomirenju - rekao je muftija i dodao da je odlazak premijera Vučića u Potočare bila dobra prilika za pomirenje, ali da se uvek umešaju neki ljudi koji nisu tome dozreli, čak ni onda kada je u pitanju njihov interes.

Jusufspahić je zahvalio duhovnom poglavarau muslimana Bošnjaka u BiH Huseinu Kavazoviću koja je, kako tvrdi, umirila strasti.

Nakon zvaničnog dela komemorativnog skupa, u trenutku dok su predstavnici delegacija polagali ljiljane na spomen-obeležje, premijer Vučić je brutalno napadnut iz mase raznim tvrdim predmetima.

Reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Kavazović je potom pozvao mnoge prisutne da ostanu dostojanstveni u svom bolu.

"Običaji Bošnjaka su da je gost uvek zaštićen i da je svetinja"

wikipedia.org
Muftija Zukorlić: Napad je u suprotnosti sa islamskim učenjem i tradicijom muslimana Bošnjaka

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio napad na premijera Aleksandra Vučića, nakon komemoracije u Potočarima, rekao je muftija sandžački Muamer Zukorlić koji želi da veruje da će posle svega premijer ostati uspravan i nastaviti priču o istorijskom pomirenju sa Bošnjacima.

Zukorlić kaže da je današnji napad na Vučića apsolutno neprihvatljiv i u suprotnosti je sa islamskim učenjem i tradicijom muslimana Bošnjaka.

Običaji Bošnjaka su da je gost uvek zaštićen i da je svetinja, kazao je Zukorlić u izjavi za Tanjug.

- Napad na premijera je skrnavljenje verskih obreda dženaze (sahrane)  na tom mestu, a naneta je i šteta državi BiH. Ovakvo ponašanje ne koristi žrtvama genocida, kao i njihovi porodicama - rekao je Zukorlić.

Ovo je bio i pokušaj da se zaseni gest Majki Srebrenice koje su izrazile dobrodošlicu premijeru Vučiću i na dostojanstven način poklonile mu "cvet", srebeenički simbol.

- Za Islamsku zajednicu, za mene i većinu Bošnjaka to znači simbolično prihvatanje ispružene ruke, želja za dijalogom i pomirenjem, što je on potvrdio i svojim odlučnim i hrabrim dolaskom u Srebrenicu - rekao je Zukorlić i istakao da su napravljeni propusti u organizaciji i protokolarnom konceptu, što se, kako kaže, nije smelo dogoditi.

Prema njegovim rečima, niko nije bio na nivou zadatka, ni obezbeđenje premijera, a ni pollicija Republike Srpske.

- Žeim da verujem da će posle svega Vučić imati snage da ostane uspravan, što iz njegovih kasnijih izjava možemo da zaključimo, te da ga ovaj napad ne može odvratiti od njegove odlučnosti da nastavi inicijativu i priču o dijalogu sa Bošnjacima koji treba da dovede do kaja istorijskog pomirenja, mira i stabiolnosti na ovim prostoprima - kazao je Zukorlić.

2024 © - Vesti online