Subota 11.07.2015.
08:45
B. Božin - Vesti

"Vama Grčka, nama Portoriko"

Reuters
Volfgang Šojble i Varufakis

To se ponovilo i ovih dana na konferenciji u Frankfurtu, kada je američkom kolegi ponudio da "bi oni mogli da Portoriko preuzmu u evrozonu, ukoliko bi SAD bile voljne da Grčku prime u dolarsku uniju!" Američki ministar Džek Lu je mislio da se radi o šali, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

Portoriko je takođe zaglavljen u dužničkoj krizi, objašnjava se dalje. Država ima 79 milijardi dugova, a guverner zemlje je izjavio da oni ne mogu da vrate taj novac. Grčka je, međutim, daleko nadmašila Portoriko jer duguje EU i MMF-u 340 milijardi evra.

Amerikanci su očito operisani od ove vrste humora, konstatuje portal. Iz Vašingtona su poručili da trenutno nije vreme za takve cinične izjave.

Umesto toga, oni insistiraju na dogovoru EU sa Atinom i na otpisu dugova. Prema proceni američkog ministra, troškovi grčkog sloma bi mogli da koštaju stotine miliona evra. Šojble je po tom pitanju, međutim, u koliziji sa Amerikancima i kategorički odbija otpis dugova, što je naglasio i na konferenciji u Frankfurtu. On kao jedini izlaz i najviši prioritet vidi to da grčka privreda postane ponovo konkurentna, inače će zemlja "kroz koju godinu stajati pred istim problemima".

Šojble je u političkom Berlinu poznat po svojim neprijatnim istupima, kao kada je pre par godina otvoreno ponizio sopstvenog portparola na jednoj konferenciji za štampu posle čega je ovaj dao otkaz.

2024 © - Vesti online