Petak 10.07.2015.
22:20
S. Đurić - Vesti

Holivudski glumci u ulozi žena: Šok od sopstvene ružnoće

youtube
Datin Hofman kao žena

Neki su zahvaljujući takvoj transformaciji i zamenama uloga stekli slavu, poneli pregršt nagrada, a neki su bili kritikovani. Uglavnom, bilo ih je zanimljivo gledati. Dastin Hofman maestralno je odigrao ulogu u komediji "Tutsi" iz 1982. godine. Naime, slavni glumac u ovoj svojoj ulozi kao nezaposleni glumac primoran je da se preruši u ženu da bi dobio ulogu u sapunici. Glumac kaže da ga je uloga naterala da shvati koliko su nerealni standardi lepote koji se stavljaju pred žene. Priznao je da mu je i samom bio ispran mozak tipičnim viđenjem ženske lepote. Transformacija u ženu koja nije preterano atraktivna otvorila mu je oči za činjenicu da je i sam čitav život sudio o ženama na osnovu njihovog fizičkog izgleda.

- Otišao sam kući i počeo da plačem i znao sam da moram da snimim ovaj film. To sam rekao i svojoj ženi. Objasnio sam joj da kada sam sebe pogledao u ogledalu kao Tutsi, smatrao sam da sam interesantna žena, ali sam znao da ukoliko bih takvu ženu sreo na nekoj zabavi, nikad mi ne bi palo na pamet ni da popričam sa njom. Naprotiv, sklonio bih se. Imam osećaj da je ovaj svet prepun zanimljivih i inspirativnih žena na koje sam možda naišao na svom putu, ali nisam uspeo da se obogatim poznanstvom sa njima, jer sam bio zaslepljen lepotom, a one se nisu uklapale u poželjne standarde fizičkog izgleda - kaže Dastin Hofman.

Mačo u štiklama

Kada su šminkeri i frizeri završili masku, Dastin Hofman je bio bio šokiran time što nije izgledao atraktivnije. To je bio njegov prvi direktan susret sa ženskom ružnoćom.

- Rekao sam im da sad kad su učinili da izgledam kao žena, učine i da izgledam kao lepa žena. Mislio sam da se podrazumeva da ako glumim ženu moram da izgledam lepo. Kada su mi šminkeri rekli da ne mogu da urade ništa da bih izgledao lepše, bio sam šokiran. Ali mislim da sam u tom momentu doživeo prosvetljenje i shvatio koliko u ženama ima više od lepote. Ovaj film koji je zasmejavao pola sveta, za mene nikada nije bio komedija - rekao je Dastin.

Majkl Džej Foks u klasiku "Povratak u budućnost 2" glumi glavnog lika, Martija Mekflaja. Naime, on putuje kroz vreme pomoću vremenske mašine i upoznaje svoje buduće blizance, Martija Mlađeg i Merilin Makflaj, a oboje ih glumi Foks. Ne samo da je glumio više likova u istom filmu, nego je u mnogo scena morao da priča sam sa sobom.

Muzičari i gangsteri

Možda i najpoznatiji filmski par "transvestita" jesu Toni Kertis i Džek Lemon koji su morali da se maskiraju u žene ne bi li izbegli mafiji koja ih ganja u legendarnom filmu "Neki to vole vruće". Film je postigao veliki uspeh i kod publike i kod kritike i proglašen je jednom od najboljih filmskih komedija svih vremena. Kertis i Lemon igraju dva drugorazredna muzičara koji se prerušavaju u žene i priključuju ženskom orkestru kako bi s njim pobegli na Floridu bežeći od gangstera jer su bili svedoci masakra.

Džon Travolta važi za mačo muškarca i malo je onih koji mogu da zamisle ovog glumca u ulozi žene. On kaže da je oduvek bio inspirisan erotičnim ženskim ulogama, pa je jedva dočekao da se preruši u jednu od njih. Želja mu se ostvarila u filmu "Lak za kosu", u kojem je igrao duhovitu Ednu Ternblad. On tvrdi da nije morao da vežba ženstvenost kada se pripremao za ulogu, već da mu je to došlo prirodno.

- Celog života smatram da su mi žene veoma važne. Nisam morao da pitam suprugu kako da glumim ženu u filmu. Odrastao sam okružen lepšim polom i nosim mnogo uspomena - kaže Travolta. Glumac je priznao da je njegova žena bila sumnjičava kada je njegova transformacija bila u pitanju. On i sam kaže da voli punije žene, pa mu je bilo veoma prijatno kada je igrao ulogu Edne, a da je njegova žena plakala kada je odgledala film

Debela Mama

Pokušaj Adama Sendlera da u istom filmu glumi brata i sestru završio se s negativnim kritikama. "Džek i Džil" je komedija koja govori o uspešnom direktoru reklamne agencije, koji živi u Los Anđelesu s porodicom, ali strepi od jednog događaja koji se ponavlja svake godine - posete njegove sestre bliznakinje. Ovo je prvi film u istoriji koji je pobedio u svakoj kategoriji na dodeli Zlatne maline, ceremonije koja parodira Oskare i nagrađuje najgore na filmu, 2012. godine.
Osim priznanja za najgori film, Sendlerova dvostruka uloga porodičnog čoveka i njegove dosadne sestre bliznakinje donela mu je nagradu za najgoreg glumca i najgoru glumicu u glavnoj ulozi.

- Nije glumio trojke, ali dobio bi još nagrada da jeste - rekao je osnivač Malina, Džon Vilson. Sa kolegama iz ekipe Sendler je podelio nagrade za najgoru postavku, najgori filmski par i najgori scenario, čiji je on koautor. Al Paćino je osvojio nagradu za najgoru sporednu mušku ulogu igrajući sebe u "Džek i Džil", a Sendlerov prijatelj Dejvid Spejd za najgoru sporednu glumicu, igrajući transvestita u tom filmu.

Škotska dadilja

Robin Vilijams osvojio je publiku kao simpatična dadilja u filmu "Gospođa Dautfajer". Ovaj hit je dobio Oskara za najbolju šminku zbog transformacije Vilijamsa. On se oblači u škotsku dadilju ne bi li bio bliže deci nakon razvoda. Dobio je i ponudu za ulogu Suzan Bojl, Škotlanđanke koja je svetsku slavu stekla u emisiji "Britanija ima talenat".
- Pitali su me da li bih prihvatio ulogu Suzan Bojl u jednom filmu. Ona je za mene neverovatna. Njen nastup u emisiji "Britanija ima talenat" bio je izvanrendan - prokomentarisao je Vilijams.

Edi Marfi je neprikosnoven u igranju više likova u istom filmu, često i u istoj sceni. U filmu "Otkačeni profesor" Marfi prolazi kroz mnogo transformacija, naročito kada glumi članove porodice glavnog lika, Klampove. U jednoj sceni on glumi pet različitih likova za trpezarijskim stolom. Među njima su i dve žene, Mama Ana Klamp i baka Klamp. Film je dobio Oskara za najbolju šminku.

U ženskim cipelama

Kris Prat poslednjih nekoliko meseci uživa u medijskoj pažnji, a povod za to je njegov novi film, rimejk "Park iz doba Jure", u kojem tumači glavnu ulogu. Poznati glumac je nedavno bio gost američke televizijske emisije gde je pokazao kako se odlično snalazi u ženskim cipelama. Kris je probao visoke potpetice i potrčao u njima. Trenutno se oko njega grabe reditelji, a šuška se će on biti novi Indijana Džons.

Glumac Martin Lorens uskočio je u cipele Debele Mame. Lorens glumi Malkoma Tarnera, koji preuzima najveći tajni zadatak u karijeri prerušavajući se u 70-godišnju baku, glavnog junaka u "Kući Debele Mame"! Odlučan u nameri da pronađe pljačkaša banke koji je pobegao iz zatvora, Malkom motri na kuću Debele Mame, verujući da se zatvorenik zaputio upravo tamo. Ali kada Debela Mama neplanirano napusti grad, na Malkomu ostaje da je zameni, od njene uloge kuvarice i domaćice do aktivnog članstva u lokalnoj crkvi.

Patrik Svejzi u filmu "Hvala za sve" glumi Vidu Boim, dugogodišnju kraljicu transvestita. Sa svojom kompanjonkom Noksimom Džekson Vida dobija nagradu za jedan svoj nastup - plaćeni put do Holivuda. Ubrzo im se pridružuje još jedan transvestit, gospođica Či Či Rodrigez. Film je nominovan za dva Zlatna globusa.

Ženska špijunuža

Filmska i televizijska kultura je preokrenula ulogu muškaraca i žena. Ove zamene polova su urađene u mnogim filmovima od naučne fantastike, preko akcije i fantazije, ali i komedije. U poslednjoj sezoni "Igre prestola" pojavila se ratnica Karsi, koju igra danska glumica Birgit Hjort Sorensen.

- Nikada nisam gledala na Karsi u smislu pola. Ona je samo ratnica koja brani svoje pleme. Biti žena nema ništa s tim - rekla je Sorensenova.

Karsi je u originalnom scenariju bila muškarac, ali su se scenaristi u međuvremenu predomislili i rešili da to bude žena koja je i majka.

Uloga koju u filmu "So" tumači Anđelina Džoli bila je namenjena Tomu Kruzu, ali kada je on otpao, Edvin Salt je postao Evelin Salt.

- Pomislili smo da bi mogla da bude neka žena špijun nakon toliko muškaraca - rekao je producent Lorenco di Bonaventura za "Los Anđeles tajms". Zbog ove izmene je ceo scenario morao da se menja.

2024 © - Vesti online