Subota 11.07.2015.
04:30
autoblog.rs

Displeji u automobilu odvraćaju pažnju vozača

Opel promo
Displeji prouzrokuju aktivnost koja izaziva sklanjanje pogleda sa puta duže nego što treba

- Ukoliko ne obezbedite nešto što je upotrebljivo, ljudi će koristiti svoje mobilne telefone, a svi znamo da je to najčešći uzrok odvraćanja pažnje s puta - kaže Audijev portparol Mark Danke za Rojters. Međutim, glavni razlog instaliranja "gedžeta“, šta god proizvođači tvrdili, je pre svega profit, jer su doplate za te stvarčice nesrazmerno velike..

- Mislim da displeji dovode u pitanje javnu bezbednost - kaže Džo Simitian, bivši zakonodavac koji je izgurao zabranu upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje u Kaliforniji. Ovaj stav je podržan od strane još jednog akademika.

- Ne možete da gledate u ekran i put u isto vreme - kaže Dejvid Strejer, profesor kognitivnih i neuro nauka na Univerzitetu u Juti.

- Ovi displeji prouzrokuju aktivnosti čija je posledica sklanjanje pogleda s puta duže nego što većina stručnjaka smatra bezbednim - dodaje on.

Po Rojtersu, standard proizvođača automobila kaže da bi vozači trebalo da budu kadri da završe radnju kroz seriju pogleda od 2 sekunde, u totalu ne više od 20 sekundi, dok vlasti kažu da bi ti zadaci trebalo da budu kompletirani uz poglede od 1,5 do 2 sekunde, u totalu ne više od 12 sekundi. Nacionalna administracija za bezbednost u saobraćaju, u međuvremenu kaže, da ne bi trebalo trebalo da bude više od 6 pritisaka da bi neka radnja bila kompletirana. Ukratko, ne postoje precizna pravila oko kojih bi se složile sve strane. Dok se to ne desi, odvraćanje pažnje u vožnji će nastaviti da bude jedan od glavnih problema u saobraćaju.

2024 © - Vesti online