Subota 11.07.2015.
21:20
S. M. Tomić - Vesti

Grad mrtvih u Kairu: Za ručak - nemački turisti?!

Tanjug/AP
Grad mrtvih u kairu, groblje gde danas živi oko dva miliona ljudi

Vremenom su nastale prave ulice i sokaci između grobova, a groblje je ograđeno visokim zidom. Ovde ne zalazi niko ko ne mora. Turisti ga razgledaju usput, iz autobusa, zgranuto posmatrajući kako se između niza grobnica s prekrasnim kupolama vijori veš.

O Gradu mrtvih kolaju najjezivije legende poput one da su stanovnici Grada mrtvih početkom devedesetih ovde u slast pojeli dvoje nemačkih turista. Navodno tu je automobilom zalutao i jedan švedski diplomata, a policija je uspela da nađe samo haubu automobila.

Na groblju nema ni vode, ni struje, ni kanalizacije, a većina njegovih "građana" živi u zemunicama ispod groblja, dok su oni srećniji dospeli u velika dvorišta raskošnih mauzoleja nekadašnjih vladara i aristrokratije. Uz veličanstvene mermerne mauzoleje s raskošnim sarkofazima i jednostavne porodične grobnice s ravnim krovovima nalaze se čak i prodavnice, škole i kafane, gde rado zalaze politički opozicionari i egipatski umetnici i književnici.

Luksuz kraj Nila

Nasuprot beznađu Grada mrtvih luksuzni apartmani kraj Nila, uz uređena šetališta, parkove i male marine, koštaju pravo malo bogatstvo. Kvadrat stana prodaje se po ceni od 5.000 do 10.000 funti, pa za prosečan stan po egipatskim merilima treba platiti i do milion funti (oko 120.000 evra).


 

2024 © - Vesti online