Četvrtak 09.07.2015.
19:37
Tanjug

Josipović uzvraća: Prozvao "neefikasnu Kolindu"

Tanjug
Ivo: Zašto gospođo predsednice nemate stav, zašto nemate spoljnu politiku?

Grabar Kitarović je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, između ostalog, zamerila bivšem šefu države da je tokom njegovog mandata u spoljnoj politici isticana "napadna privrženost Beogradu".

Na njenu ocenu da se išlo u Beograd "pevati i plesati", ali se nisu rešavali problemi, Josipović joj odgovara pitanjem: "Što ih ne rešite, gospođo predsednice, u Vašoj su nadležnosti".

Pored toga, pita je i šta je ona napravila, uz konstatciju da je odavno prošlo "onih sto dana".

- Kaže predsednica 'mi često uopšte nemamo svoj stav, jer očito nemamo vlastitu spoljnu politiku'...Ne sećam se kada sam imao prilike da čujem ovakvu sažetu, oštru i razornu samokritiku. Ili je možda predsednica zaboravila da je po Ustavu ona sukreator spoljne politike. Zato, pitam, zašto gospođo predsednice nemate stav, zašto nemate spoljnu politiku - stoji u Josipovićem odgovoru, prenose hrvatski mediji.

"U moje vreme otvorena saradnja"

Lider stranke Napred Hrvatska naglašava da je još puno otvorenih problema, ali podseća Grabar Kitarović da je za vreme njegovog mandata, nakon dugo vremena, otvorena saradnja država i mnogih njihovih institucija.

- Saradnja je doprinela da se broj nestalih više nego prepolovi. Hrvatska je profitirala investicijama i izvozom. Srbija i BiH su jedine zemlje s kojima imamo značajniji suficit. Podigli smo brezbednost i umesto stalnih napetosti imamo značajnu vojnu i policijsku saradnju. Intenziviran je povratak otetog kulturnog blaga... - podseća on.

Josipović dodaje i da je s vladoma Jadranke Kosor, kao i sa sadašnjom premijera Zorana Milanovića, dogovorio temelje spoljne politike prema BiH koja je, koliko je to moguće pomogla toj državi i promenila odnos međunarodne zajednice prema Hrvatima u toj zemlji.

- Mogao bih još, ali, i ovo mi se čini dovoljnim da upitam, koji su Vaši rezultati gospođo predsednice - poručuje Josipović svojoj naslednici u "fotelji" šefa najmlađe članice Evropske unije, a negira i ocenu da se za vreme njegovog mandata Hrvatska previše zatvorila u regiju.

2024 © - Vesti online