Četvrtak 09.07.2015.
17:31
Tanjug

Kurc: Grčkoj preti teška humanitarna situacija

A. Čukić
Do nedelje će valjda izneti neku "razumnu" reformsku ideju: Sebastijan Kurc

Kurc je, posle sastanka sa šefom holandske diplomatije Bertom Koendresom, poručio da do nedelje Grčka mora predati redovan predlog kako bi EU mogla da je podrži.

Kurc i Koenders pozvali su grčkog premijera Aleksisa Ciprasa na delovanje.

- Možemo trenutno samo čekati - rekao je šef holandske diplomatije.

Kurc i Koenders su saglasni da, kada je reč o EU, Velika Britanije treba da ostane u Uniji, ali da ne može da koristi samo prednosti. Takođe, su kazali da je moguće razgovarati o određenim reformskim idejama.

Merkel: I dalje čekamo predlog Grčke

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da Evropska unija ostaje zainteresovana da pomogne Grčkoj, ali da i dalje sve zavisi od toga hoće li i kakav plan reformi ponuditi Atina - i to do nedelje do kada je EU postavila rok.

- Ljudi u Grčkoj trpe, banke su zatvorene, a mi kao političari imamo odgovornost da delujemo - poručila je Merkel iz Sarajeva.

Potvrdila je da nedelja ostaje krajnji rok do koga aktuelna grčka vlada mora da predstavi plan reformi, o čemu će se u nedelju kasno poslepodne razgovarati na već zakazanom samitu Europske unije i odlučiti što je moguće učiniti, prenela je Hina.

- Očekujemo plan Grčke za reforme - kaže Merkel i objašnjava da je vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa uputila jedan predlog koji sada treba analizirati i videti da li odgovara onome što je moguće realizovati u naredne tri godine.

Kancelarka je podsetila da Evropskoj uniji ovo nije prva situacija suočavanja s finansijskom i privrednom krizom u Grčkoj, jer se slično dogodilo i 2012. godine.

2024 © - Vesti online