Četvrtak 09.07.2015.
15:22
Srna

"Gasprom" raskinuo ugovor sa Italijanima, Turski tok na čekanju

Reuters
Gasprom nema rokove za Turski tok

- Realizacija projekta se nastavlja. Nastavljamo da radimo sa našim turskim partnerima prema usaglašenom sporazumu. To je tehničko pitanje koje rešavaju između sebe Gasprom i komercijalne organizacije - rekao je Novak novinarima.

Na pitanje da li će to uticati na rokove izgradnje, Novak je istakao da nikakvi rokovi zasad nisu određeni i da se radi po principu "što brže-to bolje".

"Gasprom" je raskinuo sporazum sa "Saipemom" o izgradnji prve grane cevovoda koja treba da ide ispod Crnog mora. Kompanija "Saut strim" saopštila je da je ova odluka diktirana "nemogućnošću da se postigne sporazum o mnogim radnim i komercijalnim pitanjima realizacije projekta Turski tok".

Prema ugovoru, "Saipem" treba da dobije kompenzaciju za raskid ugovora. "Gaspromu" tako predstoji da plati "Saipemu" približno 300 miliona dolara kompenzacije.

Podmorsku deonicu Turskog toka činiće četiri cevovodne linije, a svaka će imati kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara. Gasovod će prolaziti rutom od 660 kilometara Južnog toka, dok će 250 kilometara ići novom rutom ka evropskom delu Turske.

2024 © - Vesti online