Četvrtak 09.07.2015.
12:30
S. Ban

Tutankamonov nož

wikimedia.org/Bjørn Christian Tørrissen
Tutankamonova maska

Ovaj nož je nepoznanica za naučnike jer ne mogu da se slože oko toga da li je uopšte autentičan i od kakve legure je izrađen. Neki smatraju da je u pitanju nerđajući čelik koji je moguće dobiti samo u vakuumskim uslovima. Ta teorija prilično je neverovatna jer tadašnji Egipćani nisu posedovali takvu tehnologiju.

Ovaj tajna neće biti skoro razjašnjena i zbog stava Egipatskog muzeja u Kairu koji ne dozvoljava da se ovaj vredan predmet odnese na analizu u neku stranu laboratoriju. S druge strane, Egipat nema potrebne aparate kojima bi mogao da analizira ovaj predmet.

Najverovatnija je mogućnost da je faraon kupio ovaj nož od Hetita koji su u to vreme imali mogućnost salivanja gvožđa. Osim toga, postoji i mogućnost da je gvožđe od kojeg je napravljen nož u stvari potiče s jednog meteorita. Toj teoriji u prilog ide činjenica da su Egipćani gvožđe nazivali "crni bakar s neba".

Ako bi ovo bilo tačno, onda je faraonski gvozdeni nož vanzemaljskog porekla. To je ujedno i najkompletnije objašnjenje kojim bi se potvrdila i eventualna kristalna struktura materijala koju je moguće dobiti samo u vakuumskim uslovima. Dok se naučnici ne usaglase i utvrde nepobitne činjenice, ostaje da se nagađa odakle Tutankamonu nož, kako je u to vreme napravljen i zašto je bio vezan za njegovu nogu.

Čelik posebne vrste

Činjenica je da nož nije istražen i da se ne zna pouzdano od kakvog je materijala napravljen. Sve teorije su zasnovane na pretpostavkama i na osnovu toga što je evidentno da nož nije zlatan i da nije zarđao. Zbog toga je izvedena teorija da je u pitanju poseban čelik što je dalje stvorilo enigmu odakle faraonu takav predmet.

2024 © - Vesti online