Sreda 05.05.2010.
12:09
Tanjug

Završena simulacija otmice aviona

Testiranje aktivnosti u vezi sa koordinacijom i međusobnom komunikacijom državnih organa i aerodromskih službi i komunikacija sa predstavnicima ambasada takođe su ciljevi vežbe koja je završena jutros na beogradskom aerodromu.

Vežba je u predviđenom obimu prvi put organizovana na osnovu standarda Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva i odredbi domaćih propisa.

Tokom vežbe izvedeno je nekoliko faza - najava otmice, pregovori, trijaža i prihvatanje oslobođenih talaca, upad u vazduhoplov, evakuacija i zbrinjavanje putnika.

Uz predstavnike Direktorata civilnog vazduhoplovstva, aerodroma "Nikola Tesla", Crvenog krsta, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, vežbu su izveli i pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je uoči vežbe ukazao na neophodnost saradnje srpske policija i stranih bezbednosnih službi u očuvanju nacionalne i regionalne bezbednosti.

On je istakao da je glavni cilj te vežbe poboljšanje koordinacije i saradnje kako između domaćih, tako i stranim službama bezbednosti. Dačić je naveo da je jasna vizija evropske Srbije preko potrebna našem društvu, kao i da savremeni bezbednosni rizici i pretnje ugrožavaju nacionalne interese Srbije, ali i region u celini i da na njih nije moguće dati izolovani odgovor.

2024 © - Vesti online