Sreda 08.07.2015.
19:15
Tanjug

Merkelova stigla u Beograd, Vučić je silno nahvalio (a i Nemačku)

Reuters
Naklon...Kakve li nam vesti donosi...

Merkelovoj je ispred Palate Srbija oko 19.35 priređen svečani doček uz počasni vod vojske, intoniranje himni i crveni tepih.

Premijer Aleksandar Vučić, pozdravljajući nemačku kancelarku Angelu Merkel rekao je da je ona uvek jedan od najznačajnijih gostiju, te da posebno želi da joj zahvali što je veoma doprinela politici mira i dobrih odnosa na Balkanu.

Zahvalivši Merkelovoj što je u Beogradu, između ostalog i kao ženi koja je "ključni igrač u stabilizaciji prilika na Balkanu", Vučić je podsetio da su odnosi dve zemlje, i politički i ekonomski, sve bolji, a da se mi na Nemačku oslanjamo pre svega tako što od nje očekuje pomoć u reformama, u znanju...

- Mi od Nemačke ne tražimo milostinju nego pomoć u znanju i da budemo marljivi kao oni, a da u ekonomji budemo još uspešniji - rekao je Vučić i dodao da samo u njegovom kabinetu ima dvoje savetnika koji su iz Nemačke.

Dolazak Merkelove je velika čast, veliki i važan dan za Srbiju, dodao je a zatim primetio da je za njega lično jedan od najvažnijih dana u dosadašnjoj političkoj karijeri.

- Želim da zahvalim gospođi Merkel što je nu neku ruku bila stub stabilnosti za sve nas i što je kad smo imali probleme nalazila način da pomogne.. I nije me sramota da to kažem, pa i danas Nemačka vodi brigu o Srbiji i mi smo na tome zahvalni - rekao je Vučić i dodao da je u razgovoru sa Merkelovom istakao tri važne stvari.

Prvo je bilo pitanje regionalne stabilnosti, politike mira i pomirenja. Kao drugo on je naveo da je u razgovoru sa nemačkom kancelarkom bilo reči o tome da je Srbija uspela da pokrene teške ekonomske reforme. Naš deficit je, kazao je, smanjen sa 6,6 na 1,6 odsto BDP-a, imamo veće prihode nego što smo ih imali i ove godine ćemo imati pozitivan rast naše privrede. Treće o čemu je sa Merkelovom razgovarao je to da je Srbija odlučna da nastavi svoj put evropskih integracija i da na tom putu i dalje očekuje veliku podršku.

2024 © - Vesti online