Sreda 05.05.2010.
11:31
Tanjug

SPC razrešila dužnosti vladiku Artemija

Episkop Atanasije podneo je ostavku na mesto administratora ove eparhije ali će ostati na toj dužnosti do izbora novog episkopa raško-prizrenskog ili postavljanja novog administratora, navodi se u saopštenju.

Za sad je ovo jedino zvanično saopštenje o tome kakvu je odluku doneo Sabor o vladiki Artemiju, koji je zimus razrešen upravljanja eparhijom raško-prizrenskom do konačne odluke Sabora, čije je zasedanje u toku u Patrijaršiji.

Iz crkvenih krugova sinoć je rečeno da je sabor dvotrećinskom većinom doneo odluku da se vladika Artemije penzioniše.

Pošto je Sabor, navodi se u saopštenju na sajtu raško-prizrenske eparhije, trajno razrešio, u konačnoj instanci, episkopa raško-prizrenskog upravljanja eparhijom, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački, dosadašnji administrator iste eparhije, podneo je ostavku na tu dužnost.

Ali je, kako se dalje navodi, na molbu partijarha i Sabora prihvatio da dužnost administratora obavlja do izbora novog episkopa raško-prizrenskog ili postavljanja novog administratora.

Smena episkopa Artemija, prva je smena vladike u poslednjih skoro 40 godina. Poslednji je smenjen vladika Dionisije 1964. godine, ali iz drugih razloga i u drugačijim okolnostima.

Tadašnji Sabor SPC smenio je američkog episkopa Dionisija pod jakim pritiscima Komunističke partije Jugoslavije i Tita, jer je ovaj vladika predvodio demonstracije protiv Josipa Broza tokom njegove posete SAD.

2024 © - Vesti online