Sreda 05.05.2010.
09:59
Tanjug

Deklaracija o srpskim žrtvama ispravlja nepravdu

Tabakovićeva, koja je i član predsedništva SNS, rekla je da se na prošlom sastanku, kada se govorilo da je tema ta deklaracija, raspravljalo o kažnjavanju predsednika SNS Tomislava Nikolića i oduzimanju prava na reč.

"Priča o toj deklaraciji više je namenjena domaćoj političkoj javnosti, koja je doživela nepravdu - priču o deklaraciji o Srebrenici", ocenila je Tabakovićeva, povodom sednice Kolegijuma, koji je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, na kojoj bi učestvovali šefovi poslaničkih grupa, zakazala za 14.30 sati.

Prema rečima Jorgovanke Tabaković i ranije se govorilo da je deklaracija o Srebrenici u interesu uvođenja pravde za sve žrtve, a ispostavilo se da pravda ipak nije za sve žrtve ovdašnjih ratova, već samo za neke, što SNS ne može podržati.

"Svaka Srebrenica ima svoj Bratunac", rekla je Tabakovićeva, ukazujući i na postojanje srpskih žrtava i stradanje Srba u Hrvatskoj, u akcijama "Bljesak" i "Oluja".

Predsednica parlamenta ranije je kazala Tanjugu da je svim poslaničkim grupama prosledila tekst deklaracije i da očekuje da na sednici Kolegijuma, osim predstavnika poslaničkih klubova "Za evropsku Srbiju" i SPS-JS, koji su to već učinili, i ostali iznesu stav o predlogu koji su dobili.

Šefica poslaničke grupe "ZES" Nada Kolundžija juče je rekla Tanjugu da se tom deklaracijom "Srbija određuje prema zločinu i daje podršku institucijama za utvrđivanje pune istine o stradanju Srba i prikupljanju dokumentacije za procesuiranje počinilaca".

U Nacrtu deklaracije srpski parlament poziva sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina, počinjenih na teritoriji bivše SFRJ, da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinioce zločina nad Srbima i građanima Srbije.

2024 © - Vesti online