Sreda 08.07.2015.
06:07
A. Vučićević - Vesti

Pobeda ćirilice u centru Beograda

Tanjug/AP
Sada već bivša latinična tabla Kulturnog centra Beograd

Do toga je došlo zahvaljujući zahtevu srpskog udruženja "Ćirilica", koji su uputili Kulturnom centru Beograd. Oni su se pozvali na član 10 Ustava Srbije, po kojem pismo zvaničnih institucija prvenstveno ćirilica.

Radio-emisija Peščanik ocenila je ovaj potez pogubnim za kulturne institucije Beograda, povezujući vlast s takvim postupkom. Međutim, potpredsednik udruženja "Ćirilica" Miodrag Kojić ne vidi ništa loše u tome što vole srpski jezik i pismo.

Bez fotelje zbog latinice

Kulturni centar Novi Sad je 2012. godine doživeo sličnu sudbinu. Zbog latinične table na kojoj je istaknut naziv ustanove, tadašnji direktor Laslo Blašković je smenjen sa te funkcije. Na njegovo mesto je došao Andrej Fajgelj, koji je tablu zamenio ćiriličnom.

- Mi smo zemlja apsurda u kojoj narod osuđuje očuvanje sopstvene tradicije. Nelogično je da u Srbiji mora da postoji udruženje koje će da čuva ćirilično pismo - kaže Kojić i dodaje da ovo nema veze s politikom, nego se lažna srpska elita odrodila od naroda.

U Kulturnom centru Beograd smatraju da je jedina ispravna odluka bila da se natpis zameni ćiriličnim.

- U toku je izrada ćiriličnog natpisa, a postojaće i natpis na engleskom jeziku, jer naša ustanova sarađuje s kulturnim centrima u svetu. Odluku nisam donela pod političkim pritiskom, već i kao profesor srpskog jezika jer smatram da je moja dužnost da negujem naše pismo koje ima bogatu istoriju - objasnila je Ivona Jevtić, direktor Kulturnog centra Beograd.

Samo dva dnevna lista koriste ćirilicu, pa su pokrenuli inicijativu za ukidanje poreza svim listovima koji se koriste srpskim pismom. Oni smatraju da time čuvaju kulturno blago, ali i ugled novinarske profesije.

2024 © - Vesti online