Sreda 05.05.2010.
08:47
Tanjug

Srbiji se sprema podvala za Kosmet

Profesor Predrag Simić

Čini mi se da se Beogradu priprema situacija u kojoj će ovdašnji zvaničnici biti stavljeni pred svršen čin, jer neće biti u prilici da odbiju neku vrstu dijaloga, a unapred se zna da će Priština iz toga izaći kao pobednik, dok će Srbija u praksi priznati nezavisnost Kosova, upozorava Simić povodom spekulacija da SAD i EU insistiraju na direktnim razgovorima "Srbije i Kosova“, daleko od očiju javnosti, do kojih će i doći ove godine.

Simić, koji je učestvovao u pregovorima o rešenju kosovskog problema za vreme vlade Zorana Đinđića i bio ambasador SCG u Francuskoj, ističe da su sva pitanja koja su tada bila na stolu i danas nerešena.

"Beograd i Priština se moraju susresti, ali u situaciji koja neće biti nametnuta, jer Priština ima sve osim priznanja Beograda, a Beograd nije dobio ništa“, rekao je on.

Međutim, dodao je Simić, ozbiljnih ponuda za nove pregovore i kompromise nema. Pregovori koji bi bili iznuđeni ne bi bili prihvatljivi na duži rok.

"Ovo što se trenutno pokušava nametnuti je svojevrsna podvala. Sateraće nas u ćošak i očekivati dobrobit za vlasti u Prištini. Plašim se da vlast u Srbiji, koja bi prihvatila takve pregovore, ne bi dobila ponovo podršku biračkog tela“, zaključuje Predrag Simić.

2024 © - Vesti online