Sreda 05.05.2010.
08:05
Tanjug

Hrvatska optužila i osudila 900 Srba za ratni zločin

Bruno Vekarić

Bruno Vekarić, zamenik tužioca i portparol Tužilaštva objašnjava da su spiskovi službena tajna, pa ne mogu biti otkriveni javnosti.

"Zainteresovane osobe mogu da se informišu u ambasadi Hrvatske, ali ne preko advokata ili telefonom, nego lično", kaže Vekarić.

Prema njegovim rečima, na nivou županijskih tužilaštava u Hrvatskoj, radi se na preispitivanju predmeta, tako da već ima i nekoliko odustajanja od krivičnog gonjenja.

"Sa oko 2.000 osoba već se smanjio broj na manje od 900. Predmeti se završavaju ili prebacuju nama. Već postoji saradnja dva tužilaštva, ali ima još mesta za nastavak. U obostranom je interesu Srbije i Hrvatske da se ovo pitanje reši, jer su ljudi uplašeni i ne znaju da li mogu da se vrate svojim kućama", objašnjava Vekarić.

Prema njegovoj oceni predlog Nataše Kandić, predsednice Fonda za humanitarno pravo, da se pokrene inicijativa za rešavanje pitanja Srba optuženih ili osuđenih u odsustvu za ratne zločine u Hrvatskoj, jeste konstruktivan. Vekarić dodaje da se već radi na tome na nivou srpskog i hrvatskog tužilaštva, odnosno na nivou Brionskog samita.

Inače, godinama se spekuliše o broju osuđenih ili optuženih Srba u Hrvatskoj. Spisak od 1.993 Srba koji su u Hrvatskoj pod istragom, optužbom ili su osuđeni, pre šest godina je objavljen na internet adresi Dokumentacionog centra "Veritas" u Beogradu.

Tada se spekulisalo da osim tog spiska postoji još jedan sa 1.200 osoba. Prema podacima iz Državnog tužilaštva Hrvatske iz 2004. godine, u Hrvatskoj je do tada procesuirano oko 4.000 građana.

2024 © - Vesti online