Sreda 05.05.2010.
06:36
Tanjug

Francuska gradi "super" univerzitet

Svega dva evropska univerziteta, britanski Oksford i Kembridž, nalaze se na listi 10 najboljih visokoobrazovanih ustanova u svetu a dominiraju američki univerzitetu sa Harvardom na čelu.


"Naš cilj je da se nađemo u prvih deset najboljih univerziteta na svetu", kaže Erv Le Riš koji je na čelu ovog značajnog projekta koji će obuhvatati 23 fakulteta, koledža i istraživačkih instituta.


U okviru novog univerziteta biće podignute brojne laboratorije, amfiteatri, prodavnice i objekti za smeštaj studenata koji će imati i posebno organizovan prevoz.


U želji da privuče deo najboljih i najdarovitijih studenata koji sada odlaze u američke i britanske univerzitete, Pariz-Sakle planira da kombinuje akademsku nastavu sa istraživanjem, uspostavljanjem saradnje sa renomiranim institutima kao što je nuklearna agencija CEA i velikim industrijskim kompleksima poput Talesa, evropskog lidera u vazduhoplovnoj industriji.


Ovaj ambiciozni projekat ima podršku i francuskog predsednika Nikole Sarkozija čija je vlada spremna da izdvoji velika sredstva za njegovu realizaciju.


Očekuje se da će za deset godina Pariz-Sakle imati više od 31.000 studenata i 12.000 istraživača.


"Gradimo univerzitet za 21. vek", poručio je Le Riš.

2024 © - Vesti online