Sreda 14.10.2009.
16:52
Tanjug

Šreder: Priznavanje Kosova - greška!

Šreder (desno) izuzetno ceni evropski šmek srpskog predsednika Tadića, pa se njih dvojica, gde god da se sretnu, rado rukuju i smeše jedan drugom
 

"Priznavanje nezavisnosti Kosova sam kritikovao jer je bilo preuranjeno i uslovljeno velikim pritiskom tadašnje američke administracije", rekao je Šreder u intervijuu za NIN. 

Evropo, daj pozitivne signale Srbiji

"Evropska orijentacija Srbije mora da se odrazi na liberalizaciju režima izdavanja viza i na poboljšanje privredne saradnje. Srbiji je, međutim, potrebno i da joj se jasno kaže kada će pregovori o pristupanju početi", naglasio je Šreder.
On je dodao da, što se njega tiče, to treba učiniti što pre, a da Srbija u ostvarenju tog cilja mora da obavi "još neke stvari".

Prema njegovim rečima, ne može se povući paralela sa intervencijom NATO-a 1999. godine, u kojoj je učestvovala i Vlada Nemačke, jer je to bila "zajednička evropska odluka".
"Ja je i dalje smatram ispravnom, mada sam svestan da je mnogima donela i veliku patnju", rekao je Šreder.

Bivši nemački kancelar je takođe ocenio da je budućnost Srbije u Evropskoj Uniji, jer Unija ima interes i odgovornost, da region ostane stabilan.
"Srbija ima proevropsku vladu i proevropskog predsednika, koji obavljaju odličan posao. Ali, ako EU ne podrži to što oni čine, postoji opasnost da u Srbiji primat steknu snage koje vuku unazad i da zemlju oteraju u izolaciju, što bi predstavljalo katastrofu za Srbiju, ali i za Uniju", rekao je Šreder.

On je ocenio da EU zato mora da ubrza proces približavanja Srbije Uniji, podsećajući da su neki uslovi za to već ispunjeni.

2024 © - Vesti online