Utorak 07.07.2015.
13:42
Srna

Bild: Grci, platite deo duga i idite iz evrozone

Reuters
Narednih dana čućemo šta tačno Merkelova ima da ponudi: Aleksis Cipras i Angela Merkel

List navodi da neće biti novog paketa finansijske pomoći Grčkoj, odnosno da Nemci više ne žele da učestvuju ni u kakvim novim kreditnim sistemima za Atinu.

Bild piše da je Merkelova spremna da ponudi oprošaj dela duga i da pozove Evropsku uniju da pomogne Grcima kroz humanitarne donacije, a u obnovi ekonomije Atina će imati na raspolaganju evropske fondove.

Demohrišćansko "ne"

Nemački mediji pišu da će Merkelova, ako bude želela da krene u novu akciju spasavanja Grčke, morati da računa na otpor u redovima svojih demohrišćana u Bundestagu. Istankuti demohrišćani su se, jasno izjasnili protiv trećeg paketa pomoći Grčkoj.

Kako se nagađa, Merkelova smatra da bi grčki povratak na drahmu dugoročno bio isplativ, s obzirom da bi slabija valuta značila lakši izvoz grčke robe i veći broj turista, što bi dovelo do novih radnih mesta.

Mediji su već najavili da bi grčki premijer Aleksis Cipras na sastanku šefova evrozone mogao da predstavi novi predlog za rešavanje grčke krize. Taj predlog, navodno, uključuje zahtev da se Grčkoj otpiše 30 odsto duga, pošto su Grci odbacili predlog međunarodnih kreditora na referendumu.

Međutim, grčki dnevnik Katimerini navodi da se od 18 premijera evrozone čak njih16 protivi otpisu dugova. Oni žele da Grčka bude izbačena iz monetarne unije.

Najbliže saveznike Cipras bi mogao da pronađe u premijerima Francuske i Italije Manuelu Valsu i Mateu Renciju, koji i dalje žele da se postigne dogovor, čak i ako to uključuje otpis dugova.

U Briselu se u utorak popodne održava vanredni samit lidera 19 zemalja evrozone, pošto su Grci u nedelju na referendumu rekli "ne" merama štednje koje su od njih zahtevali kreditori.

Samit je sazvao predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, a njegovo održavanje su inicirali francuski predsednik Fransoa Oland i Merkelova. Rezultati grčkog referenduma moraju se prihvatiti, složili su se Oland i Merkelova.

2024 © - Vesti online