Sreda 08.07.2015.
00:30
Tanjug

Kako ostvariti pravo na besplatnu lekarsku pomoć u inostranstvu?

Tanjug
Niko ne planira da se leči na odmoru, ali ako, ne daj bože, zatreba...

Da bi ostvario pravo na ovu zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, osiguranik mora da od nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, u mestu svog prebivališta, dobije obrazac SRB/MNE-111, saopštio, piše portal Kamatica.

Osigurano lice je dužno da se, po dolasku u Crnu Goru s navedenom potvrdom SRB/MNE-111, obrati organizacionoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Gde sve možete da putujete mirne duše?

Srbija je potpisala i 19 međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju, koji uključuju zdravstveno osiguranje, po osnovu kojih, osiguranici mogu ostvariti pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu za vreme privremenog boravka u Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj, Italiji, Francuskoj, Luksemburgu, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Bugarskoj i to na osnovu dvojezičnih obrazaca. 

U situaciji kad je osiguraniku Srbije u Crnoj Gori potrebna hitna zdravstvena zaštita, a ne poseduje potvrdu SRB/MNE-111, zdravstvena ustanova je dužna da obavesti organizacionu jedinicu Fonda Crne Gore, radi naknadnog pribavljanja potvrde.

Potvrda/obrazac izdaje se za period do 90 dana u toku godine, a izdavanje je besplatno.

Ako se potvrda ne iskoristi, odnosno ako za vreme boravka u inostranstvu nije bilo potrebe za hitnom medicinskom pomoći, potvrda se može vratiti nadležnoj filijali i ponovo zatražiti u slučaju novih putovanja.

U slučaju potrebe za medicinskom pomoći u inostranstvu, osigurano lice predaje dvojezični obrazac nosiocu zdravstvenog osiguranja u mestu privremenog boravka.

Ako zdravstvena usluga u inostranstvu budu naplaćene direktno od osiguranika može se, po povratku u Srbiju, podneti zahtev za naknadu troškova nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja je izdala potvrdu ili dvojezčni obrazac.

Uz zahtev za refundaciju troškova obavezno se prilaže medicinska dokumentacija i račun zdravstvene ustanove u kojoj je lečenje pruženo.

2024 © - Vesti online