Utorak 07.07.2015.
10:54
Srna, Vestionline

BRIKS počinje borbu protiv MMF-a i lihvara sa Zapada!

Reuters
Sa jednog od samita zemalja BRIKS-a (Foto: Arhiva)

Jedino što je, ipak, u istoriji čovečanstva sigurno to je - gde je novac, tu je i iskorišćavanje, pa je pitanje koliko će Razvojna banka BRIKS-a biti “altruistička“, a koliko će se približiti lihvarskom sistemu poslovanja MMF-a i Svetske banke... Bilo kako bilo, na sastanku u Moskvi će biti potvrđeni stalni predstavnici članica BRIKS-a - Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika.

- Upravni odbor održaće prvi sastanak da bi osigurao pokretanje banke. Neophodno je potvrditi osnovna upravna tela banke i način njihovog rada - rekao je agenciji TASS izvor iz ruske delegacije.

Ovaj izvor rekao je da će na sastanku biti razgovarano i o strategiji banke u narednih pet godina i da će odgovarajući dokument biti predstavljen na jesen. Kancelarija Razvojne banke BRIKS-a biće otvorena u Rusiji za godinu i po dana.

Očekuje se da će centralne banke zemalja BRIKS-a odmah i potpisati operativni sporazum o deviznim rezervama, koje bi mogle da se koriste kao finansijska pomoć državama članicama.

Početni iznos u ovom fondu je 100 milijardi dolara, a udeo Rusije je 18 milijardi dolara. Ova sredstva mogu se koristiti za isplatu pomoći nekoj članici samo ako se donese zajednička odluka.

Prvi predsednik Razvojne banke BRIKS-a je Kundapur Vaman Kamat iz Indije. Predsednik Odobora direktora je predstavnik Brazila, a ruski ministar finansija Anton Siluanov imenovan je za predsednika Upravnog odbora.

2024 © - Vesti online