Utorak 07.07.2015.
09:47
Tanjug

Dačić: Važan dan za srpski narod, ne i sudbonosan

Tanjug/AP
Nema mesta ni likovanju, ni oplakivanju sudbine: Ivica Dačić

Dačić očekuje da se za sednicu SB priprema "velika manipulacija", ističući da Srbija ne bi smela da "likuje ukoliko rezolucija ne bude usvojena, niti bi trebalo da oplakuje svoju sudbinu ako se rezolucija usvoji".

Dačić je, gostujući na RTS, rekao da je samo podnošenje nacrta rezolucije izazvalo dovoljno negativnih posledica i da, ako je cilj pomirenje, predlog koji je izazvao toliko podela ne može da doprinese pomirenju.

- Ukoliko neko želi da time stvori pravne pretpostavke za ukidanje RS, na osnovu pretpostavke da je ona nastala na genocidu i to sada želi da verifikuje u SB UN, moram da podsetim da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma... i da će stajati na strani tog sporazuma odnosno RS kao entiteta srpskog naroda u BiH - rekao je Dačić.

Negativni Britanci

Prema njegovim rečima, Velika Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u ovom slučaju.

- Osnovno pitanje ovde nije da li neko osuđuje ili ne zločine u Srebrenici. To nije sporno. Srpska skupština je donela rezoluciju o tome pre nekoliko godina i to je jedini parlament u regionu koji je osudio zločine protiv drugog naroda - rekao je šef srpske diplomatije.

On je ocenio da je sporan način na koji je pokrenuta ta ideja i da je sporna ideja donošenja rezolucije i ukazao da SB ne može da se ujedini o rezoluciji koja bi osudila zločine počinjene pre 70 godina, a sada će se "jedan narod na takav način naći na optuženičkog klupi".

On je rekao i da Srbija nije pozvana da govori na sednici SB, navodeći da nijedna druga zemlja nije izrazila zainteresovanost da učestvuje da ne bi dodatno komplikovala ovu situaciju.

2024 © - Vesti online