Utorak 07.07.2015.
09:26
Srna

Cipras traži otpisivanje 30 odsto duga?

Reuters
Evropa apeluje da Aleksis Cipras i Grčka daju "ozbiljne" predloge za rešenje krize

Ovaj plan pripremljen je pošto su grčki glasači na referendumu odbili ranije predloge kreditora. Evropski zvaničici apelovali su da Atina sastavi "ozbiljne" predloge, pošto bi Grčka mogla da bankrotira zbog duga od 331 milijarde dolara.

Ministri finansija zemalja evrozone počeće sastanak u Briselu tokom dana, a potom će biti održan samit lidera članica evrozone. Centralna ličnost pregovora biće novi grčki ministar finansija Euklid Cakalotos, koji je zamenio Janisa Varufakisa.

Nemačka je ranije saopštila da se protivi bezuslovnom otpisivanju grčkog duga, ocenjujući da bi to uništilo evro.

Evropska centralna banka (ECB) u međuvremenu je saopštila da će zadržati sadašnji nivo isplate hitne pomoći grčkim bankama, kojima ponestaje novca, što ih je dovelo na ivicu kolapsa.

Grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis rekao je ranije da ECB treba da podrži grčke banke u narednih sedam do deset dana, da bi mogli da budu obavljeni pregovori.

U Grčkoj je uvedena kontrola kapitala, a građani i dalje sa bankomata mogu da podignu najviše 60 evra dnevno. Grčke banke, inače, ostaće zatvorene danas i sutra (7. i 8. jula).

2024 © - Vesti online