Utorak 07.07.2015.
04:19
I. K. - Vesti

Esesovac sahranjen kao predsednik

Reuters
Poglavar Bratstva ukrajinske SS divizije Galicija Jevgen Kucik sahranjen je sa počasnim plotunima i u nacističkim uniformama (Foto: Ilustracija)

Reč je o udruženju koje slavi SS diviziju Galicija, jedinicu ukrajinskih nacista koja je služila Nemcima u Drugom svetskom ratu. Članovi udruženja su bivši pripadnici SS divizije, njihovi sledbenici i potomci. Na sahrani se pojavio i ukrajinski poslanik Jurij Šuhjevič, sin Romana Šuhjeviča, ratnog komandanta Ukrajinske ustaničke armije koja je iznedrila SS diviziju Galicija.

Ta organizacija odgovorna je za zverstva i masovne pokolje u kojima je ubijeno oko 800.000 Jevreja, 200.000 Poljaka i oko 400.000 sovjetskih ratnih zarobljenika. Krajem rata Vermaht je SS diviziju Galicija poslao da okrvave ruke i u bivšoj Jugoslaviji. U borbi se nisu pokazali, pa su pobegli Amerikancima i Britancima koji su posle rata odbili da ih izruče SSSR i FNRJ.

Pohvatani pripadnici Ukrajinske ustaničke armije u SSSR vešani su javno na gradskim trgovima. Ostalo je svedočenje sovjetskog oficira da su se uoči izvršenja kazne svi uneredili i grizli sebi vene.

Međutim, u današnjoj Galiciji sahrana Kucika bila je svečana. Prisustvovali su i pripadnici Legiona slobode koji ratuje na Donbasu. Počasni stroj bio je u istim uniformama u kakve je Vermaht oblačio vojnike SS divizije Galicija. Naime, ukrajinska skupština zakonom je nedavno zabranila korišćenje nacističke i sovjetske simbolike, ali je izbacila stav u kom se inkriminiše proslavljanje saučesnika Vermahta i formacija Vafen SS.

2024 © - Vesti online