Sreda 05.05.2010.
02:41
S. Branković - Vesti

Selo preduzetnika i zamkova

Mrtav kapital: Jedna od luksuznih vila u Smoljincu

Bife je pun. Pijačni je dan, zemlji teško od silnog sveta. To je retka slika u opustelim gastarbajterskim selima u Braničevskom okrugu, naročito Stigu. Decenijama odavde mnogi odlaze ali se retko ko vraća.

Ipak, Smoljinac se i tu razlikuje od okolnih sela. Ako prošetate sokacima čućete kako iz avlija i radionica dopire zvuk mašina. Generacija Smoljinčana rođenih šezdesetih i sedamdesetih godina odlučila je da kapital svojih roditelja, stečen u inostranstvu, umesto u zidine uloži u otvaranje preduzeća i tako ga umnoži.
 

Da deca ne odu u inostranstvo


Saša Stević u svojoj firmi proizvodi PVC stolariju. Redovno nastupa na sajmovima građevinarstva a veliki deo proizvodnje izvozi, uglavnom u Hrvatsku, ali i u Švedsku i druge zemlje.


- Nije lako opstati, pogotovo što je konkurencija velika. Ali, borimo se kvalitetom i pristupačnim cenama. Važno je to što su ljudi odlučili da ostanu u svom selu i tu nešto stvore. Da nam deca sutra ne odu u inostranstvo a selo opusti - kaže Saša.

Dragan Dinić otišao je pre nekoliko godina u Austriju. Shvatio je da je komad hleba u Smoljincu slađi od austrijskog marcipana i vratio se.

Sada ima radionicu za proizvodnju elemenata od medijapana. Zapošljava osam radnika a tržište mu je cela Srbija. I dalje investira u svoje preduzeće.


- Prošle godine napravio sam jednu halu. Ove godine pravim drugu, a kupio sam i najsavremenije mašine. Ima posla, ako čovek hoće da radi.


Njegove reči potvrđuje i Slađan Petrović. Došao je iz Austrije i već osam godina bavi se proizvodnjom betonskih ploča.


- Da su svi u Smoljincu umesto u kućerine i spektakularne svadbe ulagali novac u proizvodnju, danas bismo bili kao Kina - kaže Petrović.


Smoljinac ima čak 48 registovanih preduzetnika koji zapošljavaju preko 200 radnika.

Uglavnom su se opredelili za proizvodnju elemenata u građevinarstvu, zatim PVC stolarije, a ima i trgovina i uslužnih delatnosti. Godišnje ostvare ukupan promet od skoro 150 miliona dinara. Pre nekoliko godina smoljinački preduzetnici osnovali su i svoje udruženje.

Zajednički nastupaju na sajmovima, kao što je sajam građevinarstva u Beogradu. Imaju i svog predstavnika u opštinskom veću Malog Crnića, kome teritorijalno pripadaju. Ono što im smeta je, kažu, nezainteresovanost nadležnih državnih institucija za njihov rad.


- Mi imamo brojne izvoznike, ali se niko nije setio da te ljude pita da li im nešto treba. Da im otvori neko strano tržište, posavetuju - kaže Saša Stević, osnivač Udruženja privatnih preduzetnika u Smoljincu.

Kriju se od zemljaka u Austriji


U bifeu "Kod Žabe" kafu ispijaju penzioneri. I to inostrani. Proveli su vek u tuđini i sada krckaju ono što je od života ostalo.
- Nemoj da nas slikaš - dobacuju.
- Videće nas naši u Austriji kako uživamo dok se oni muče, pa će tražiti da se vratimo.

2024 © - Vesti online