Ponedeljak 06.07.2015.
12:53
Vesti

I to je (bio) Balkan: Carski špijun

Dvorac Save Vladislavića u Moskvi

Tokom tih diplomatskih akcija, u kojima je ruski poslanik bio čas u milosti, čas u nemilosti sultana, car Petar ipak dobio dovoljno vremena da se pripremi za rat, i to sa susedima na severu. Pošto ga turska vojska nije ometala, Petar Veliki je uspeo 1704. da razbije armije švedskog kralja Karla Dvanaestog.

Sava se već početkom naredne godine vratio u Moskvu, a caru je sastavio i doneo važan obaveštajni dokument pod nazivom "Tajni opisi Crnog mora", sa spiskom puteva, utvrđenja, vojnih baza. Petar je svog službenika Srbina obasuo raskošnim darovima: dvorac u Moskvi, godišnja apanaža, pravo na slobodni izvoz robe...

Sava Raguzinski, kako se zvao još od Carigrada, bio je umešan u sve ruske državne poslove, ali nije zapostavljao ni privatne. Bio je zakupac duvanskog monopola, glavni liferant bakra za kovanje novca, posrednik u izvozu državnih dobara sa ispostavama u Azovu, Veneciji. Jedan francuski diplomata piše svojoj vladi kako je ruski car toliko uvažavao Vladislavića da mu je dao svu trgovinu u svom carstvu.

2024 © - Vesti online