Sreda 05.05.2010.
00:51
Tanjug

Ahmadinedžad: Možemo i protiv sankcija!

Imamo svoja prava!: Mahmud Ahmadinedžad

"Sankcije ne mogu zaustaviti iranski narod. Iranci su u stanju da izdrže pritisak SAD i njihovih saveznika. Mi ne želimo sankcije, ali ih se ne plašimo", rekao je iranski predsednik, koji učestvuje na konferenciji posvećenoj 40. godišnjici Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja,


Ahmadinedžad je dodao da se Iran nikada neće povući iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, kao što je uradila Severna Koreja.


Ahmadinedžad je kazao i da se odnosi Irana i SAD nikada ne bi oporavili, ako bi UN uvele nove sankcije njegovoj zemlji, preneo je Rojters.


Diplomate iz Rusije, SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Kine već nedeljama skoro svakodnevno pregovaraju o nacrtu rezolucije o uvođenju sankcija Iranu, koja treba da bude dostavljena Savetu bezbednosti UN na glasanje.


Savet bezbednosti je uvodio sankcije Iranu u tri navrata - 2006, 2007. i 2008. godine - zbog odbijanja vlasti te zemlje da obustave program obogaćivanja uranijuma.


Teheran tvrdi da nikada neće odustati od nuklearnog programa zato što to predstavlja njegovo suvereno pravo, zagarantovano Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja iz 1970. godine.

2024 © - Vesti online