Utorak 04.05.2010.
21:18
Tanjug

Lukašenko: Belorusija neće izručiti Bakijeva

Aleksandar Lukašenko

Privremena vlada Kirgistana saopštila je danas da je naložila tužiocima da zatraže izručenje Bakijeva, koji je pobegao u Belorusiju.


Bakijev je u odsustvu osuđen za organizovanje masovnih ubistava, zbog toga što je njegova vlada naredila snagama bezbednosti da pucaju na demonstrante.


Lukašenko je u intervjuu Rojtersu rekao da formalni zahtev za izručenje Bakijeva nije stigao, ali da bi on bio "uzaludan i ponižazvajući" za privremenu vladu, kao i da bivši predsednik Kirgistana uživa zaštitu beloruske države i predsednika.


Predsednik Belorusije optužio je za krvoproliće u Kirgistanu, prošlog meseca, protivnike Bakijeva, braneći postupke snaga bezbednosti, i oštro je kritikovao Rusiju i Zapad koji su obećali pomoć privremenoj vladi te bivše sovjetske republike u srednjoj Aziji.


"Rusija i Zapad prave strašan presedan time što podržavaju jednu ilegalnu vladu koja je došla na vlast krvoprolićem", kazao je Lukašenko.

Kurmanbek Bakijev

On je, takođe, rekao da zbacivanje njegove vlade po kirgistanskom scenariju "ne dolazi u obzir", iako bi neki na Zapadu i u Rusiji voleli da on ode s vlasti, zato što niko u Belorusiji ne bi mogao to da uradi. Lukašenko je izneo mišljenje da pružanjem utočišta Bakijevu doprinosi stabilnosti Kirgistana, zato što privremena vlada ima mnogo drugih problema.


"Privremena vlada Kirgistana bi trebalo da mi zahvali zbog toga što sam uklonio jedan od brojnih problema sa kojima se suočava", kazao je beloruski predsednik.

2024 © - Vesti online