Utorak 04.05.2010.
21:56 >> 00:25h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Atanasije podneo ostavku, patrijarh ga zamolio da ostane

Episkop Atanasije Jevtić

Taj izbor najverovatnije se neće dogoditi ni na sutrašnjoj sednici arhijerejskoh sabora a,takođe, kako se nezvanično saznaje, najverovatnije neće biti biran ni novi episkop za eparhiju nišku, već će patrijarh Irinej, njome administrirati sve do 2013. godine i završetka proslave 1700 godina Milanskog edikta, kojim je rimski imperator Konstantin, nišlija po rođenju, legalizovao hrišćanstvo.

Patrijarh Irinej

Na sutrašnjoj sednici sabora od patrijarha Irineja, kako se može čuti u episkopskim krugovima, zavisiće da li će biti zamenjena sva četri člana aktuelnog saziva Sinoda : vladika bački Irinej Bulović, dalmatinski Fotije Sladojević, zahumsko hercegovački Grigorije Durić i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, iako je samo Radoviću istekao dvogodišnji mandat u ovom sazivu.

Kako se pak, kasno večeras čulo, patrijarh Irinej Gavrlilović ne bi želeo da bilo šta menja u Sinodu, već da aktuelni saziv nastavi rad u istom sastavu.


Tokom rasprave o izveštaju Sinoda o kanonskoj odgovornosti vladike Artemija Radosavljevića, koji sadrži 30-tak strana i podebelu fasciklu dodatnih akata koji potkrepljuju navode Sinoda u pomenutom izveštaju, nakon što je Artemiju od pojedinih episkopa predloženo da sam podnese zahtev za penziju, on je ’’braći po Hristu’’ odgovorio da ga optužuju kako je prekoračio niz kanona, a sada mu sugerišu da, kako je rekao , '' prekrši još jedan'' i pozvao se na kanon koji kaže da je ’’episkop doživotan na tronu svoje eparhije’’.
 

Artemije Radosavljević

Zakonodavnim odborom svetog arhijerejskog sabora koji se bavio pitanjem da li je Sinod (crkvena vlada) prekoračio ovlašćenja zadirući u nadležnosti sabora, predsedavao je mitropolit Amfilohije.

Sadržaj tog dokumenta, nije međutim još pretstavljen ostalim arihijerejima, učesnicima sabora. Ono što se moglo čuti u episkopskim krugovima, na primedbe pojedinih vladika da je Sinod ne kanonski postupio u februaru, privremeno razrešavajući Artemija, odgovoreno im je da je Sinod samo delovao imajući u vidu da Artemije nije izvršavao odluke Sabora koje su, u vezi sa njegovom eparhijom, donošene u nazad četiri godine.

2024 © - Vesti online