Ponedeljak 06.07.2015.
09:10
Tanjug

Varufakis podneo ostavku

Reuters/F. L.
Neočekivana odluka samo par sati posle istorijskog referenduma: Janis Varufakis

Prema prebrojanih 95,63 odsto glasova, 61,31 odsto glasača je reklo "ne" novom predlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 odsto birača zaokružilo "da" na referendumu održanom u nedelju 5. jula u Grčkoj. Izlaznost birača je bila 62,49 odsto, saopštilo je grčko Ministrastvo unutrašnjih poslova.

Grčki premijer Cipras dobio je odobrenje predsednika Prokopisa Pavlopoulosa da kasnije tokom ponedeljka sazove savet lidera političkih partija da bi ih informisao svom stavu i čuo njihove predloge pred novi pregovarački ciklus sa međunarodnim kreditorima koji se ocekuje da će uskoro početi.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker tokom jutrnjih časova u ponedeljak telefonom će o Grčkoj razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropske centralne banke Mario Draghijom i predsednikom Evrogrupe Jeroenom Dijšelbloemom.

Evropski samit će biti održan u utorak 7. jula u Briselu, kako bi bilo razgovarano o budućim planovima posle referenduma u Grčkoj. Samitu bi trebalo da predhodi hitan sastanku Evrogrupe.

Da li će biti novih pregovora?

Ponovno pokretanje pregovora Grčke i njenih međunarodnih kreditora može početi samo odlukom Evrogrupe, navode evropski diplomatski izvori. Prema istim izvorima, pregovori ne mogu početi odmah, jer program za Grčku ističe u utorak 7. jula, a Evropska komisija nije dobila odgovarajuću naredbu od strane Evrogrupe, navodi ANA.  

2024 © - Vesti online