Utorak 04.05.2010.
20:12 >> 23:49h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Penzionisan vladika Artemije?

Vladika Artemije

Nakon dvodnevne žučne rasprave u vrlo mučnoj atmosferi, Artemiju je od strane pojedinih episkopa danas bilo predloženo da sam podnese zahtev za penziju, shodno Ustavu Srpske pravoslavne crkve. Vladika Artemije je to odbio, ali je i rekao da će da prihvati i ispoštuje svaku odluku koju Sabor donese, bez obzira da li se sa njom slaže ili ne.

Posle toga pristupilo se tajnom glasanju. Za Artemijevo penzionisanje, odnosno trajno razrešenje sa dužnosti episkopa Raško-prizrenskog, bio je 21 episkop, 9 ih je bilo protiv, a nevažećih je bilo 6 listića.  

Sinod SPC suspendovao je u februaru vladiku Artemija zbog finansijskih malverzacija unutar Eparhije, a konačnu odluku o njegovoj sudbini trebalo je da donese Sabor, najviše telo SPC.

Privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske, penzinisani episkop Atanasije (Jevtić) je, nakon razrešenja vladike Artemija, podneo ostavku na tu dužnost, Saboru Srpske pravoslavne crkvena na tu dužnost.

Neuspelo izmirenje

 

Na saboru je, prema nezvaničnim informacijama, bilo predloga da se vladike Artemije Radosavljević, Irinej Bulović, Atanasije Jevtić i Amfilohije Radović izmire na grobu Svetog Justina Ćelijskog, ali taj pokušaj nije urodio plodom.

Deoba eparhije?

 

Kako se očekuje u jednom delu srpskog episkopata, eparhija Raško - prizrenska, mogla bi da bude podeljena na dve: prizrensku i rašku.

 

Spekuliše se u crkvenim krugovima, da bi u Prizrenu mogao da bude postavljen sadašnji vikarni vladika lipljanski Teodosije Šibalić, dok bi, u obnovljenoj raškoj eparhiji, umesto srednjovekovne raške mitropolije trebalo da bude izabran aktuelni iguman manastira Studenica otac Tihon.

Biografija vladike Artemija

Episkop Artemije (Radosavljević) rođen je 15. januara 1935. godine u selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se posle završetka bogoslovije 20. novembra 1960. godine u manastiru Ćelije.

 

Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu, upisao je postdiplomske studije u Atini gde je odbranio sa uspehom doktorsku disertaciju sa temom Tajna spasenja po Svetom Maksimu Ispovedniku.

 

Zatim se povukao u manastir Crna Reka gde provodi 13 godina. Izabran je za Episkopa raško-prizrenskog u maju 1991.godine.

2024 © - Vesti online