Utorak 04.05.2010.
19:23
Vestionline

Studenti-volonteri pomažu penzionerima

Osim gerontodomaćica, penzionerima će uskoro pomagati i mladi dobrovoljci
 

Njih 65 će ovog meseca dva puta nedeljno po 90 minuta sa korisnicima tih usluga odlaziti u šetnju, nabavljati im namirnice i lekove, pomagati pri odlasku u dom zdravlja i uključivanju u društveni život, saopštila je pres služba Grada.

"Baš kao što smo zacrtali cilj da ukinemo liste čekanja za vrtiće, želimo da ukinemo i listu čekanja za pomoć u kući za naše najstarije sugrađane na kojoj je sada njih 998", rekao je Đilas.

"Zahvaljujući vama 200 porodica imaće nekoga ko će im pomoći. Neće vam biti lako. Korisnicima vaših usluga biće najbitnije da ih saslušate, pomognete da reše neke svoje manje probleme, popričate sa njima i da im svojom pozitivnom energijom i voljom život učinite lakšim i lepšim u poznim godinama", istakao je Đilas obraćajući se volonterima.

On je izrazio očekivanje da od 1. januara sledeće godine neće biti čekanja za pomoć u kući. Grad Beograd već nekoliko godina najstarijim sugrađanima, koji nisu u stanju da se sami staraju o sebi, pomaže kroz projekat gerontodomaćica, ali njihov broj nije dovoljan za potrebe svih starih, pa će im do kraja godine pomagati još studenata volontera.

Njihov rad pratiće Služba "Pomoć u kući" pri Gerontološkom centru Beograda. U prvom mesecu projektom će biti obuhvaćeni samo najstariji sa Voždovca i Savskog venca.

U projektu "Treće doba - zajedno sa vama" učestvuju studenti Učiteljskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Fakulteta za edukaciju i rehabilitaciju i Visoke zdravstvene škole strukovnih studija, kao i zaposleni Gerontološkog centra Beograda, dodaje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online