Nedelja 05.07.2015.
14:59
Vestionline

Budistički monah: Novak nam stalno dolazi na meditaciju!

Reuters
Voli da meditira: Novak Đoković

- Trudim se da ostanem u sadašnjem trenutku i da uživam. Ne želim da se borim sa pritiskom i uzbuđenjem, želim da zadržim smirenost i pribranost - rekao je Đoković medijima.  

Jedna od tehnika kojoj Novak pribegava je meditacija, a budistički hram je na samo pet minuta od "Old Ingland kluba", pa ga često posećuje tokom nezvaničnog prvenstva sveta u tenisu.

- Poznajemo ga već duže vreme. Došao je sam, ušao u hram, rekao: "Zdravo ljudi" i otišao da meditira - rekao je jedan od monaha.

Kaže da su u hramu svi prepoznali Novaka i da im ne smeta što ih posećuje. Obično dolazi u ranim jutanjim časovima, kada je tiho. Poštoje sve oko sebe, ali ne razgovara sa monasima. 

- Ponekad nas pita da otvorimo hram za njega kako bi mogao da uđe i sedi tamo neke vreme. Mislim da je sam naučio kako da meditira. Šeta oko hrama i u tišini sam provede sat ili dva. Dolazi ovde, jer uživa u tišini, prirodi, predivnom ambijentu. Mislim da meditacija sportistima pomaže da ostanu koncentisani, da zadrže fokus, posebno teniserima. 

I drugi teniseri imaju svoje male rituale pred mečeve, Rafael Nadal se navodno tušira hladnom vodom, zamo da je Goran Ivanišević pred meč uvek ručao u istom restoranu, za istim stolom i gledao istu epizodu Teletabisa, Serena Vilijams posebno veže pertle i ne pere čarape kada je u pobedničkom nizu, dok je Endi Marej počeo da posećuje psihijatra. 

Novak u osmini finala Vimbldona igra sa Kevinom Andersonom.

2024 © - Vesti online