Utorak 04.05.2010.
18:20
Srna

Pokrenuta istraga afere ''Podravka''

Damir Polančec


Polančec je krajem marta uhapšen zbog malverzacija deonicama preduzeća "Podravka". On je uhapšen zbog kupovine ovih deonica i kreditiranja i poslovnog odnosa između ovog preduzeća, kompanije ''Mol'' i OTP banke.

Uskok je na svom sajtu objavio da je doneo nalog o sprovođenju istrage protiv hrvatskog državljanina zbog sumnje da je zlopotrebio položaj i ovlašćenja, i još jednog hrvatskog državljanina zbog podsticanja na to krivično delo.

Polančec se sumnjiči da je kao potpredsednik Vlade i kao ministar privrede na zahtev drugookrivljenog dogovorio da će ovaj kao advokat izraditi stručno-pravnu studiju, iako za izradu takve studije nije postojala potreba s obzirom da su prethodno bili doneseni svi akti kojima je regulisan predmet te studije, navodi se.


Drugookrivljeni je izradio studiju od svega 19 stranica koja je većim delom prepisana, te uopšte nije korištena. Prvookrivljeni je na teret Ministarstva privrede, rada i preduzetništva neosnovano odobrio plaćanje računa za tu studiju u iznosu od 500.000 kuna, a za taj iznos je drugookrivljenom pribavio imovinsku korist na štetu budžeta Hrvatske.

Marković je poznat po tome što je kao stručni saradnik učestvovao u pregovorima o upravljačkim pravima hrvatske naftne kompanije ''Ina'', koje je u ime hrvatske vlade s kompanijom ''Mol'' vodio Polančec. Tada su ''Molu'' data kontrolna upravljačka prava na osnovu samo 47 odsto vlasničkog udela u ''Ini''. Marković je i direktor ''Fiminog'' preduzeća na Malti (''Fima ami''), u kojem je deponovano 10,64 odsto ''Podravkinih'' deonica.

Prema ugovorima koje su u martu 2009. godine potpisali OTP banka i ''Mol'', te ''Podravka i ''Fima grupa'', kao i ''Fima ami'' - ''Podravka'', ''Fima grupa'' i ''Fima ami'' su od OTP banke zatražili kredit od 34,2 milion evra (deponovani ''Molov'' novac).

U jednoj od klauzula ugovora navedeno je da se deo kredita OTP banci može namiriti i deonicama ''Ine''. Nagađalo se da je tim novcem zatvoren kredit koji je ''Fima'' podigla kod ''Maril lanča" (Marril Lynch) kako bi kupili ''Podravkine'' deonice.

2024 © - Vesti online