Nedelja 05.07.2015.
12:04
Srna

Supertajni dokumenti otkrivaju istinu o Srebrenici?

Reuters
Grafit koji su za sobom ostavili holandski vojnici na zidu zgrade u nekadašnjoj "sigurnoj zoni" u Potočarima kraj Srebrenice

Spasić ističe da ne bi bio iznenađen kada bi se uskoro pojavili materijalni dokazi koji pokazuju da je o planu zapadnih sila o žrtvovanju srebreničkih Bošnjaka do tančina bio upoznat i bošnjački ratni lider Alija Izetbegović.

- Dokumenti do kojih su došli Holanđani, a koji pokazuju da su vlade SAD, Francuske i Velike Britanije svesno blokirale naredbu o vazdušnim udarima na položaje Vojske Republike Srpske (VRS) u okolini Srebrenice u leto 1995. godine, pokazali su da je prava istina o Srebrenici potpuno drugačija od one koju već dve decenije pokušavaju da serviraju svetskom javnom mnenju - rekao je Spasić za "Pres Republika Srpska".

On tvrdi da su navedeni dokumenti preuzeti sa "Vikiliksa" potpuno verodostojni, a da je reč o tajnim dokumentima koji su preko raznih kanala uzeti iz sedišta američke, britanske i francuske vlade.

Spasić smatra da je objavljivanje tih dokumenata veoma značajno za inicijativu koju su u Savetu bezbednosti pokrenule Republika Srpska, Srbija i Rusija.

- Ne može isključivo srpski narod biti optužen za tragediju koja se tamo dogodila. Zanimljivo je da oni koji se zalažu za usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici dobro znaju šta se tamo zaista događalo u leto 1995. godine - rekao je Spasić.

Kaže da ne veruje da će Holanđani dobiti zvanično objašnjenje od Amerikanaca, Britanaca i Francuza, ukoliko ga zatraže, u vezi sa nedavno objavljenim dokumentima, ističući da je savršeno jasno da su ove tri velike sile podstrekavale zločin u Srebrenici, ali i druge zločine u BiH, kao i da će to pokušati da zataškaju.

- Mislim da će ova gužva i galama trajati dok ne bude završena ovogodišnja komemoracija u Srebrenici, a posle toga će sve ponovo biti gurnuto u drugi plan - smatra Spasić.

Na pitanje zašto o svemu ovome nije pričala Rusija, koja važi za tradicionalnog srpskog saveznika, Spasić je napomenuo da niko ranije nije objavljivao dokumente poput ovih koje je nedavno objavio "Vikiliks".

- Ako su te dokumente eventualno imale ruske tajne službe, ili neke druge strane agencije, verovatno ih nisu objavljivale da ne bi dovele u opasnost izvore koje imaju na Zapadu - smatra Spasić.

2024 © - Vesti online