Ponedeljak 06.07.2015.
01:30
alo.rs

Slatke lekovite breskve

agroprofil.rs
Ništa lepše od hladne i slatke breskve po vrelom danu

Priridni sedativ: Breskve smanjuju anksioznost, deluju umirujuće i, ako se jedu pred spavanje, mogu da smanje simptome nesanice.

Jačaju imuni sistem: Breskve sadrže mnogo antioksidanata, posebno klorogene kiseline, koja jača imuni sistem i smanjuje upalne procese i procese starenja. Tako da breskve mogu da se koriste i u kozmetičke svrhe, za lepšu i čvršću kožu.

Čišćenje organizma: Zbog velike količine vlakana (oko 10 odsto dnevnih potreba na 100 g), smanjuju osećaj gorušice, napetosti i upale creva, opstipacije i bolesti bubrega.

Kontrola težine: Breskve se koriste u borbi sa gojaznošću. One sadrže nizak nivo masnoće, ne povećavaju nivo šećera u krvi, tako da mogu da imaju antidijabetičko dejstvo (kod dijabetesa tipa II, posledično usled gojaznosti). Smanjuju i nivo lošeg holesterola i samim tim smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih problema.

Minerali i vitamini: Sadrže velike količine vitamina B3-niacina, koji ubrzava metabolizam i olakšava izbacivanje toksina. Iz vitamina grupe B izdvaja se i njihovo bogatstvo folnom kiselinom, pa se preporučuju u trudnoći.

Sadrže beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, koji poboljšava vid. Takođe, sadrži antioksidantne vitamine, poput vitamina C i vitamina E. A od minerala bogate su kalcijumom i kalijumom.

2024 © - Vesti online