Utorak 04.05.2010.
17:43
Tanjug

Turci pomažu Srbima na putu za Evropu

 

"Naročito nam je značajno tursko iskustvo u pregovorima sa Evropskom unijom, s obzirom da su u procesu pristupanja EU mnoge države morale da se odreknu povoljnosti koje pružaju slobodne zone, a verovatno će takva očekivanja biti nametnuta i pred naše slobodne zone", rekao je Vesović.

Prema Vesovićevim rečima, upravo je Turska dobar primer privlačenja stranih, ali i domaćih investicija u slobodne zone.

"Grupacija za slobodne zone koja funkcioniše u okviru Privredne komore Srbije podnela je jednu inicijativu vladi da se redefinišu povoljnosti koje će kompanije koje rade u slobodnim zonama moći da imaju u budućnosti", rekao je on.

U delegaciji Turske, koja je danas sa srpskim kolegama potpisala i odgovarajući sporazum, učestvovao je zamenik podsekretara za spoljnu trgovinu Turske Zija Altunjaldiz.

"Veze Srbije i Turske biće poboljšane u pogledu bilateralnih trgovinskih odnosa, ali i u pogledu investicionih odnosa", rekao je Altunjaldiz u izjavi Tanjugu.

On je rekao da je delegacija Turske doputovala danas u Beograd da bi se upoznala sa mogućnostima koje Srbija može ponuditi Turskoj i obrnuto, kao i sa prilikama za bolju saradnju dve zemlje, na dobrobit naroda Srbije i Turske.

Srbija i Turska su na Ekonomskom samitu u Istanbulu 1. juna prošle godine potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini (FTA), koji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da stupi na snagu.

Srbija, prema sporazumu, može da izvozi svoju robu bez carina za sve industrijske proizvode.

2024 © - Vesti online