Subota 04.07.2015.
23:44
G. Gligorević - Vesti

Nismo zaboravili korene

Vesti
Rob Nikolson, Mihailo papazoglu, Ted Opić, Džim Diodati

Bilo je nemoguće sedeti van letnjeg paviljona, a o tradicionalnom pikniku na travi, kako je to uobičajeno za Vidovdanski sabor, nije bilo ni govora. Ipak, mnogi, doduše većinom mlađi svet, stigli su iz južnog Ontarija i Amerike da se i ove godine druže, zaigraju kolo, probaju ćevape i burek.

Čestitka ambasadora

Ambasador Papazoglu u svom obraćanju prisutnima čestitao je značajnu godišnjicu "koja je dokaz prisustva, boravka, opstanka i uspeha srpske iseljeničke zajednice u Kanadi.
- Zadovoljstvo mi je da čestitam rukovodstvu Srpske narodne odbrane, najstarije srpske organizacije u Severnoj Americi koja je očuvala plamen srpstva ovde u Kanadi - rekao je ambasador.

I ove godine svojim prisustvom brojni uvaženi gosti doprineli su značaju ove manifestacije kojom Srbi Kanade i cele Severne Amerike poručuju da nisu zaboravili svoje korene. Prisutnima su se obratili Rob Nikolson, kanadski ministar spoljnih poslova, ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, poslanik federalnog kanadskog parlamenta Ted Opic, poslanik provincije Ontario za Nijagaru Vejn Gejts, gradonačelnik Nijagare Džim Diodati, novinar Skrot Tejlor i Dženis Tompson, direktorka Nijagara parkova. Među počasnim gostima bili su i konzul Republike Srbije u Torontu Spasoje Miličević, predsednik SKUD Zavičaj iz Hjustona Dušan Đujić i predstavnici nacionalnih i zavičajnih udruženja. Prisutne su pozdravili i Denise Matejk, predsednica crkveno-školske opštine i Aco Pantelić, predsednik Srpske narodne odbrane.

Veliki dobrotvor

Devedest jednogodišnjeg Milomira Glavčića i njegovu suprugu Armelinu sreli smo posle zvaničnog ručka za goste Srpskog dana. Ovaj poznati dobrotvor i jedan od najimućnijih Srba u okrugu Nijagara došao je kaže, na poziv ambasadora Srbije. Ovaj izuzetni čovek do sada je poklonio preko million evra kao pomoć za razvoj infrastrukture i druge projekte.

Posle zvaničnog programa usledio je nastup folklornih društava: "Studenice" iz Nijagare, Zavičaja iz Hjustona, "Akademije srpske narodne igre Bate Marčetića" i SKUD-a "Oplenac" iz Toronta. I u subotu uveče i u nedelju svirao je orkestar Paganini bend na zadovoljstvo i radost mlađeg dela publike.

2024 © - Vesti online